Κόσμος|10.05.2022 09:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική προειδοποίηση Ζελένσκι – Παγκόσμια επισιτιστική κρίση εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού από τη Ρωσία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της χώρας του, προκειμένου να επιτραπούν οι μεταφορές σιταριού και να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Δραματική προειδοποίηση Ζελένσκι

Το εξαγωγικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα επλήγη από πυραύλους τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει συνήθης κίνηση του εμπορικού στόλου, δεν υπάρχει συνήθης λειτουργία του λιμανιού στην Οδησσό. Πιθανώς αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Οδησσό από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

«Χωρίς τις γεωργικές μας εξαγωγές, δεκάδες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα έλλειψης τροφίμων. Και με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση μπορεί να γίνει εντελώς τρομερή ... Αυτή είναι μια άμεση συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από κοινού - από όλους τους Ευρωπαίους, από ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Μπορεί να ξεπεραστεί με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία, με τον ουσιαστικό εξαναγκασμό της Ρωσίας να σταματήσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο».

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκέφθηκε την Οδησσό τη Δευτέρα και δήλωσε ότι είδε σιλό γεμάτα σιτηρά, σιτάρι και καλαμπόκι που δεν μπορούν να εξαχθούν. «Αυτά τα τόσο αναγκαία τρόφιμα είναι εγκλωβισμένα εξαιτίας του ρωσικού πολέμου και του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Προκαλώντας δραματικές συνέπειες για τις ευάλωτες χώρες. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση».

Νέα βοήθεια από ΗΠΑ σε Ουκρανία

Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου φέρεται να συμφώνησαν να παράσχουν ήδη από την Τρίτη άλλα 39,8 δισ. δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, υπερβαίνοντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα για 33 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 δισ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια. Οι ηγέτες της Γερουσίας ήταν έτοιμοι να κινηθούν γρήγορα για να θέσουν σε ισχύ τη νέα πρόταση, αναφέρουν δημοσιεύματα, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον 3,4 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και 3,4 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μπάιντεν δήλωσε: «Η χώρα μας θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει την παροχή βοήθειας προς τους εταίρους της: Αυτή η βοήθεια ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σταματήσουν οι αποστολές της βοήθειας ενώ περιμένουμε περαιτέρω δράση του Κογκρέσου».

Ένα νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Μπάιντεν σε νόμο τη Δευτέρα επιτρέπει την ταχύτερη προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Πριν υπογράψει το νομοσχέδιο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν» φέρνει «για άλλη μια φορά την αλόγιστη καταστροφή της Ευρώπης», κάνοντας αναφορά στη σημασία της Ημέρας της Νίκης.

Νέα πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται καθώς, ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία επλήγησαν από ρωσικούς πυραύλους στην Οδησσό. Τρεις πύραυλοι Kinzhal - οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας - εκτοξεύθηκαν από αεροπλάνο και έπληξαν «στόχο τουριστικής υποδομής», δήλωσε ο Σεργκέι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού

Δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο από την πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο Μπράτσουκ. Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους τραυματισμούς.   Ο Bratchuk δεν προσδιόρισε τον στόχο, αλλά το CNN εντόπισε και επαλήθευσε τη γνησιότητα δύο βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν σημαντικές ζημιές σε ένα ξενοδοχείο στο χωριό Zatoka. Το ένα από τα βίντεο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το δημοτικό συμβούλιο της Οδησσού.

Πρόκειται για το δεύτερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Οδησσού που έγινε στόχος τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφές γιατί τα δύο ξενοδοχεία, ή ποιοι μπορεί να διέμεναν σε αυτά, αποτέλεσαν στόχο.

Ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε επίσης από επτά πυραύλους, σύμφωνα με τη Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν και ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση, ανέφερε.

αποκλεισμόςπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαΟδησσόςλιμάνι