Κόσμος|13.05.2022 11:18

Τουρκία: «Ξεσηκωμός» αντιπολίτευσης για τη φυλάκιση Καφταντζίογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ανώτατο δικαστήριο στην Τουρκία επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου σε φυλάκιση 4 ετών 11 μηνών και 20 ημερών με την κατηγορία της «προσβολής δημόσιου λειτουργήματος», «προσβολής της Τουρκικής Δημοκρατίας» και «προσβολής του προέδρου» μέσω αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών των αναρτήσεων είναι ένα tweet που υπενθυμίζει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου «Εξαπατηθήκαμε», την οποία είχε επαναλάβει ο Ερντογάν πολλές φορές για το FETO.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε όλους τους βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη και οργάνωσε συλλαλητήριο.

«Ερντογάν, είσαι υποκριτής, είσαι καιροσκόπος, είσαι τύραννος και χειριστικός. Αλλά η σκληρότητα και η αλαζονεία σου τελειώνουν. Ερντογάν, ακούς τον κεραυνό που πλησιάζει; Αυτός ο θόρυβος είναι η φωνή στο σκοτάδι των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που τους κόψατε το ρεύμα. Ακούτε τις φωνές των ανθρώπων που τραγουδούν για την ελευθερία;

Ναι, εσύ είσαι αδύναμος, εμείς είμαστε δυνατοί. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος πίσω από την Τζανάν που προσπαθείτε να τιμωρήσετε. Μην το ξεχνάτε.

Η Τζανάν είναι γενναία, η Τζανάν έχει καρδιά, η Τζανάν είναι δική μας. Ας ακούσουν όλοι!

Η δικαιοσύνη θα έρθει σε αυτή τη χώρα».

Στην πρώτη της δήλωση, η Τζανάν Καφταντζίογλου ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με κάθε τρόπο μέχρι να διώξουμε το κακό που έχει εγκατασταθεί στην εξουσία και να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου, όχι μόνο για την Τζανάν Καφταντζίογλου, αλλά και για τα 84 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Ποτέ μα ποτέ μην χάνετε την ελπίδα σας».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος οφείλει κατά πολύ την επιτυχία της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019 στην Καφταντζίογλου, έγραψε στα social media:

"Η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη είναι η σύντροφός με την οποία βαδίσαμε μαζί για να φέρουμε την αλλαγή στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκω αυτή την απόφαση πολιτική και την καταδικάζω. Στέκομαι δίπλα της".

Αντίδραση υπήρξε και από την πρόεδρο του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

«Αυτό το τερατώδες σύστημα, για το οποίο περηφανεύονται σήμερα τα χθεσινά θύματα, δεν μπορεί να το κουβαλήσει άλλο η Τουρκία.

Θα έρθει εκείνη η κάλπη, θα τελειώσει αυτή η κηδεμονία», έγραψε στο Twitter.

Ο δικαστής των… πολιτικών της Τουρκίας

Ο Ακίν Γκιουρλέκ, ο πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε την Καφταντζίογλου, είναι γνωστός κι από άλλες δίκες, που αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς, που έχουν γίνει τελευταία στόχος της κυβέρνησης του AKP.
Ανάμεσά στα ονόματα που έχει τιμωρήσει ο Γκιουρλέκ είναι κι ο συλληφθείς πρώην συμπρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο πρώην βουλευτής του HDP, Σιρί Σουρεϊγιά Οντέρ, καθώς και μέλη της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων (CHD).

Ο Γκιουρλέκ, ο οποίος δεν εφάρμοσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον βουλευτή του CHP, Ενίς Μπερμπέρογλου, κήρυξε τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ φυγόδικο και κατάσχεσε τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως επίσης απέρριψε τις ενστάσεις του Οσμάν Καβάλα και των άλλων καταδικασθέντων στη δίκη Γκεζί.

ποινήειδήσεις τώραΤουρκίαφυλάκιση