Κόσμος|13.05.2022 21:19

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βολές Ζελένσκι κατά Μακρόν: Μού πρότεινε να παραχωρήσω εδάφη στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος

Newsroom

Στην ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1 μίλησε το βράδυ της Πέμπτης, 12 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, «προσπαθεί μάταια» να κάνει διάλογο με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ, «δεν είναι σωστό» ο Μακρόν να είναι έτοιμος να «κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δε γίνεται να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν να το κάνει μάταια. Ξέρω ότι ήθελε να φέρει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά δεν το πέτυχε», σημείωσε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Μέχρι η Ρωσία να θελήσει και να καταλάβει ότι έχει ανάγκη το τέλος του πολέμου, δε θα αναζητήσει καμιά διέξοδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην ευρωβουλή ότι, για να οικοδομηθεί η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, θα πρέπει «να μην ταπεινωθεί» η Ρωσία. Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα» ενώ έκρινε ότι, το διάβημα του γάλλου προέδρου αμέσως μετά την επανεκλογή του, «δεν είναι πολύ σωστό». «Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτά, ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι ο γάλλος ομόλογός του τού πρότεινε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση. «Ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, ο οποίος συνέχισε τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο, πλέον, «δεν είναι δυνατόν». «Ως πρόεδρος, είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν, αλλά μόνο με αυτόν. Χωρίς κανέναν από τους μεσολαβητές του. Και στο πλαίσιο του διαλόγου, όχι στα τελεσίγραφα», δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση. «Το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσουμε για το οτιδήποτε είναι το να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από τα εδάφη που έχουν καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου», κατέληξε.

Η απάντηση του Ελιζέ

Από την πλευρά του το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, τόνισε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους». Όπως εξήγησε η προεδρία της Γαλλίας, οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σταμάτησαν, τον περασμένο Μάρτιο, καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί σύγκληση στις θέσεις των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», τόνισε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία. «Σήμερα, ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει να είναι πραγματιστικός», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ Πούτιν