Κόσμος|15.05.2022 14:00

Τεράστιες απώλειες για τον ρωσικό στρατό - Έχει χάσει πάνω από το 1/3 των δυνάμεών του στην Ουκρανία, λενε οι Βρετανοί

Newsroom

Η Ρωσία είναι «πιθανό» να έχει χάσει «το ένα τρίτο» των χερσαίων στρατευμάτων από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD). Στην τελευταία του ενημέρωση, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς, την ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, έχει «χάσει τη δυναμική της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Το βρετανικό υπουργείο πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα τον τελευταίο μήνα, η Ρωσία «απέτυχε» στο να αποκτήσει «σημαντικά εδαφικά κέρδη».

«Οι ρωσικές δυνάμεις περιορίζονται όλο και περισσότερο από τις υποβαθμισμένες δυνατότητες ενεργοποίησης, το συνεχιζόμενο χαμηλό ηθικό και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα μάχης», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπερτονίζεται ότι:

«Η Ρωσία είναι απίθανο να επιταχύνει δραματικά τον ρυθμό προέλασής της κατά τις επόμενες 30 ημέρες».

Χθες Σάββατο, η Ουκρανία και μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχασε τη μάχη για τη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο - βασικό στόχο για τον Πούτιν.

Φρένο και στο Ντονμπάς

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία "έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα", ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

"Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες", διευκρινίζει ο βρετανικός στρατός σε τακτική ενημέρωσή του μέσω Twitter.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν ποταμό στο Ντονμπάς, μια ανατολική περιοχή της Ουκρανίας στην οποία περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου.

πόλεμοςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΟυκρανία