Κόσμος|16.05.2022 18:12

Προειδοποίηση Πούτιν: Ενδεχόμενη επέκταση στρατιωτικής υποδομής σε Σουηδία - Φινλανδία θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας

Newsroom

Από τη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και ότι η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη, επομένως, υπό αυτή την έννοια, η επέκταση (του ΝΑΤΟ) σε βάρος αυτών των χωρών δεν αποτελεί άμεση απειλή για εμάς. Αλλά η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής σε αυτό το έδαφος θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας», υπογράμμισε και εξήγησε ότι, με βάση τις απειλές που μπορεί να δημιουργηθούν, η Ρωσία θα αποφασίσει ποια θα είναι αυτή η αντίδραση. «Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα δημιουργούνται από το μηδέν. Λοιπόν, θα αντιδράσουμε αναλόγως», δήλωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος έχει, κατά το παρελθόν, αναφέρει ότι θα ήταν λάθος η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας από μέρους της Φινλανδίας καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλειά της.

Βιολογικά όπλα των ΗΠΑ στα σύνορά μας με την Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε, ακόμα, και στις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στον μετασοβιετικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει και την Ουκρανία.

«Το ζήτημα της διασφάλισης της βιολογικής ασφάλειας απαιτεί επίσης μεγάλη προσοχή», είπε και σημείωσε ότι, η χώρα του έχει κρούσει από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ που αφορούν στα βιολογικά όπλα, στην περιοχή. «Όπως γνωρίζετε, το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει δεκάδες εξειδικευμένα βιολογικά εργαστήρια και κέντρα στην κοινή μας περιοχή. Και δεν απασχολούνται καθόλου με την παροχή πρακτικής ιατρικής βοήθειας στον πληθυσμό των χωρών όπου έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους», εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια έχουν κύριο καθήκον τη συλλογή βιολογικών υλικών και τη μελέτη την ιδιαιτεροτήτων στην εξάπλωση των ιών και των επικίνδυνων ασθενειών. «Και τώρα, κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, συλλέξαμε τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι, σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας, δημιουργήθηκαν συστατικά βιολογικών όπλων, στην πραγματικότητα, κατά παράβαση της Σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων», είπε και πρόσθεσε ότι, κοντά στα σύνορα της χώρας του, «βρίσκονται υπό επεξεργασία πιθανές μέθοδοι και μηχανισμοί για την αποσταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στον μετασοβιετικό χώρο».

ΦινλανδίαΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΣουηδίαΗΠΑΡωσίαχημικά όπλαπόλεμοςειδήσεις τώραΝΑΤΟ