Κόσμος|18.05.2022 17:58

Φινλανδία: Τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα τέλη της εβδομάδας φοβάται το Ελσίνκι

Newsroom

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.

Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής (20/05) ή το Σάββατο (21/05). Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Αρνείται την πληρωμή σε ρούβλια η Gasum

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δε θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός.

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο, το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

GazpromρούβλιΦινλανδίαΡωσίαειδήσεις τώραφυσικό αέριο