Κόσμος|25.05.2022 10:18

Πάτησε το κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκτόξευσε απροειδοποίητα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Newsroom

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/5 στην ανατολική Ασία μετά την απροειδοποίητη εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Η επιθετική κίνηση της Πιονγιάνκ προκάλεσε ανησυχία αλλά και αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν ως απάντηση στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία η οποία ολοκληρώθηκε μόλις χθες.

Μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι δύο από τους τρεις πυραύλους εκτοξεύτηκαν προς ανατολική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Ελ καταδίκασε έντονα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Πώς κινήθηκαν οι πύραυλοι

Η Μικτή Επιτροπή των Αρχηγών του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας είπε ότι οι εκτοξεύσεις έγιναν από την περιοχή του αεροδρομίου Σουνάν στην Πιονγκγιάνγκ στο χρονικό διάστημα από 06:37 έως και 06:42 τοπική ώρα.

Ο πρώτος πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 300 χιλιόμετρα και έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 50 χιλιόμετρα. Ο δεύτερος πύραυλος κάλυψε απόσταση 750 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος περίπου 50 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τρίτο πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με την Νότια Κορέα.

Φόβοι για ζημιές από τσουνάμι

Εν τω μεταξύ, Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πύραυλοι έπεσαν έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας και μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αναφορές για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη. Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό Άμυνας Nobuo Kisi ανέφεραν πως η χώρα διαμαρτυρήθηκε έντονα στο καθεστώς της Πιονγιάνκ. Να σημειωθεί πως η πτώση των πυραύλων προκαλεί μεγάλα τσουνάμι και στο παρελθόν έχουν θέσει σε κίνδυνο πλοία αλλά και γειτονικές νησιωτικές περιοχές.

Καθησυχαστικοί οι Ρώσοι

Στη Ρωσία, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο πληροφοριών και επεξεργασίας «Βλαδιβοστόκ» της Ρωσικής Υπηρεσίας Προειδοποίησης Τσουνάμι, οι ειδικοί δεν έχουν καταγράψει σεισμικά γεγονότα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας μετά τις εκτοξεύσεις του πυραύλου.

Κιμ Γιονγκ ΟυνΝότια Κορέαπαγκόσμιος συναγερμόςβαλλιστικός πύραυλοςΒόρεια Κορέα