Κόσμος|25.05.2022 13:33

Τσαβούσογλου: Στο Τελ Αβίβ μετά από 15 χρόνια - Θέτει τα θεμέλια για αποκατάσταση σχέσεων με το Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μετά από 15 χρόνια στο Ισραήλ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του Γιαίρ Λαπίντ στο Τελ Αβίβ και στη συνέντευξη Tύπου μετά τη συνάντησή τους επικράτησαν τα χαμόγελα και η καλή διάθεση.

Οι δύο υπουργοί δεν σταμάτησαν, μάλιστα, να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και να δηλώνουν την αγάπη των λαών μεταξύ τους, ενώ στο τέλος ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έθεσε και έναν όρο, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόκληση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφτεί την Τουρκία, προκαλώντας γέλιο στην αίθουσα.

Ο Γιαίρ Λαπίντ παίρνοντας πρώτος το λόγο είπε ότι «σήμερα τέθηκε το πλαίσιο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για την επόμενη», ενώ συμπλήρωσε ότι «μετά τη συνάντησή μας με τον υπουργό (Μεβλούτ Τσαβούσογλου), συμφωνήσαμε να επανεκκινήσουμε την κοινή πρωτοβουλία της κοινής οικονομικής επιτροπής (Τουρκίας-Ισραήλ)», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι «συμφωνήσαμε να φέρουμε νέα ενέργεια στις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς και να δημιουργήσουμε διαφορετικούς μηχανισμούς από εδώ και πέρα», ενώ τόνισε ότι «η συνεργασία (με το Ισραήλ) στη βάση μίας θετικής ατζέντας μπορεί να μας βοηθήσει να χειριζόμαστε εποικοδομητικά τις συγκρούσεις. Παρά τις διαφορές μας, ο βιώσιμος διάλογος θα είναι επωφελής».

Στο τέλος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον ομόλογό του στην Τουρκία και τότε ο Λαπίντ απάντησε ότι... αν υπάρχει ντονέρ κεμπάμπ, θα έρθει.

ειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΙσραήλΤελ Αβίβ