Κόσμος|25.05.2022 20:00

Ρωσία: Γιατί αύξησε τα όρια ηλικίας κατάταξης στον στρατό - Οι τομείς που υπάρχουν ελλείψεις

Newsroom

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία επί Ουκρανικού εδάφους έχει προκαλέσει μεγάλες ανάγκες στον ρωσικό στρατό και για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και η Κρατική Δούμα ψήφισαν την Τετάρτη 25/5 έναν νόμο για την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τη σύναψη της πρώτης σύμβασης στρατιωτικής θητείας.

Που υπάρχει το πρόβλημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός δεν είναι στις μάχιμες μονάδες αλλά στις υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης, στη συντήρηση των πολεμικών μηχανών, στην ιατρική υποστήριξη, στις επικοινωνίες αλλά και στην τεχνολογία.

Όσοι εργάζονται

Ο νόμος καταργεί το όριο ηλικίας για τους πολίτες (και για τους αλλοδαπούς πολίτες), στο οποίο δικαιούνται να συνάψουν την πρώτη σύμβαση στρατιωτικής θητείας και πλέον έχουν δικαίωμα να καταταγούν όσοι έχουν δικαίωμα να εργάζονται.

Η εμπειρία των 40αραντάρηδων

Πάντως στα... ψιλά γράμματα υπάρχει σημείωση του νόμου πως «για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, τη λειτουργία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού χρειάζονται υψηλά επαγγελματίες ειδικοί» και αυτοί, κατά κανόνα, είναι στην ηλικία των 40-45 ετών. Μέχρι σήμερα δικαίωμα κατάταξης στο στρατό είχαν οι πολίτες ηλικίας 18 έως 40 ετών και οι αλλοδαποί πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών αλλά αυτό πλέον αλλάζει.

Η γνώση του νέου  και η εμπειρία του παλιού

Η εφαρμογή του νόμου θα συμβάλει στην «προσέλκυση ειδικών σε δημοφιλείς ειδικότητες, που σχετίζονται κυρίως με πολίτες (ιατρική υποστήριξη, μηχανική, συντήρηση, λειτουργία, επικοινωνίες) για στρατιωτική θητεία βάσει σύμβασης», αναφέρει το έγγραφο.

Ο νόμος προετοιμάστηκε από τους βουλευτές της Ενωμένης Ρωσίας Αντρέι Καρταπόλοφ και Αντρέι Κράσοφ ενώ στη Δούμα έγινε συζήτηση σχετικά με την κατάρτιση του στρατού και ειδικά για το πως θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία των νέων πάνω στην τεχνολογία σε συνδυασμό με την εμπειρία των μεγαλυτέρων σε ηλικία.

στρατιωτική θητείαειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςστρατόςΡωσία