Κόσμος|25.05.2022 21:22

Γιατί βυθίστηκε το Moskva; Για μυστική επιχείρηση απομάκρυνσης πτωμάτων κάνουν λόγο γονείς αγνοούμενων ναυτών

Newsroom

Οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου κάνουν λόγο για μυστική επιχείρηση της Ρωσίας, με σκοπό την περισυλλογή πτωμάτων από το καταδρομικό Moskva, το οποίο, στις 14 Απριλίου βυθίστηκε, αφότου δέχτηκε πυραυλική επίθεση από τον στρατό της Ουκρανίας. Μάλιστα, κάποιοι γονείς των χαμένων ναυτικών της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου μιλάνε ανοιχτά για βύθισή της από τους ρώσους, χωρίς να προηγηθεί επιχείρηση διάσωσης των τραυματιών, προκειμένου να αποσιωπηθεί η αλήθεια γύρω από τη βύθισή του.  

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών μελών του πληρώματος από το βυθισμένο πλοίο διήρκεσε δύο εβδομάδες και σε αυτήν συμμετείχαν εφτά σκάφη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, «απομάκρυναν τα πτώματα και τον διαβαθμισμένο εξοπλισμό».

Τους άφησαν να πνιγούν στο πλοίο που βούλιαζε

Μέχρι στιγμής η Μόσχα αρνείται να παραδεχτεί το μέγεθος της τραγωδίας της βύθισης του Moskva, όμως, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκκλήσεις γονιών ναυτών που υπηρετούσαν στο πλοίο, προκειμένου πληροφορηθούν επισήμως τι απέγιναν τα παιδιά τους. Μεταξύ των γονιών που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι και ο 43χρονος Ντμίτρι Σκεμπετς που έχασε τον 20χρονο γιο του, του Γιέγκορ, στο βυθισμένο πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος ενώ οι αξιωματικοί εγκατέλειψαν το πλοίο σαν τα ποντίκια. Οι τραυματίες ναύτες, όπως υποστηρίζει, αφέθηκαν στην τύχη τους.

«Θέλετε να ξέρετε γιατί δεν υπήρχαν βαριά τραυματίες μεταξύ των επιζώντων από το “Moskva”; Επειδή τους άφησαν να πνιγούν στο πλοίο που βούλιαζε», υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σκέμπετς, οι ρώσοι βύθισαν από μόνοι τους το καταδρομικό επειδή ήξεραν ότι, σε περίπτωση που ρυμουλκούνταν, στο λιμάνι στης Σεβαστούπολης στην Κριμαία, θα ήταν αδύνατον να κρυφτεί το γεγονός ότι είχε χτυπηθεί από πυραύλους και ότι η φωτιά, για την οποία έκαναν λόγο καταρχάς οι ρωσικές αρχές, δεν οφείλονταν σε ατύχημα.  Ο 43χρονος πατέρας επιβεβαίωσε ότι ο γιός του ήταν ένας απλός στρατεύσιμος, που δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο ως επαγγελματικό στέλεχος του ρωσικού Ναυτικού, «όπως πολλοί άλλοι στο πλοίο». Ο ίδιος προσθέτει ότι ο γιος του δεν ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός και, συνεπώς, δεν ήταν εκπαιδευμένος για να αντιμετωπίσει συνθήκες πολέμου.

νεκροίστόλοςΟυκρανίαναύτεςειδήσεις τώραΡωσίαβύθισηπόλεμος