Κόσμος|26.05.2022 12:53

Τέξας: Ο 18χρονος που δολοφόνησε 19 παιδιά προσέγγιζε εφήβους στο ίντερνετ και τους έδειχνε όπλα - Ανάμεσά τους και χρήστες από την Ελλάδα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)
Πυροβολισμοί με 19 νεκρά παιδιά στο Τέξας (AP Photo)

Ο 18χρονος που σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενήλικες σε σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας είχε πει σε διαδικτυακό του φίλο ότι μόλις είχε πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι επρόκειτο να «πυροβολήσει ένα δημοτικό σχολείο» λίγα λεπτά πριν διαπράξει μία από τις φονικότερες εκτελέσεις σε σχολεία στην ιστορία των ΗΠΑ. Γενικά, ο νεαρός δεν δίσταζε να δείχνει τα όπλα του στο ίντερνετ.

Μάλιστα, προσέγγιζε εφήβους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους δείχνει τα όπλα που αγόραζε. Ανάμεσα στα άτομα που δέχθηκαν αιτήματα φιλίας ή και μηνύματα ήταν και παιδιά από την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ειδικότερα, μια 15χρονη κοπέλα στη Γερμανία που ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το ψευδώνυμό της, Cece, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι είχε γνωρίσει τον δράστη, Σάλβαντορ Ράμος, περίπου δύο εβδομάδες πριν στο Yubo, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν livestream τον εαυτό τους σε αγνώστους και μέσω της οποίας άλλοι έφηβοι από την Καλιφόρνια έως και την Ελλάδα δήλωσαν ότι είχαν αλληλεπιδράσει με τον Ράμος.

Ο Ράμος έγινε 18 ετών στις 16 Μαΐου και η κοπέλα είπε ότι της είχε κάνει βιντεοκλήση τις ημέρες κοντά στα γενέθλιά του από ένα μαγαζί που πουλούσε όπλα, όπου της είπε ότι αγόραζε ένα τουφέκι AR-15. Τις επόμενες ημέρες, ο Ράμος αναφέρθηκε έμμεσα στο να κάνει κάτι με το όπλο, αν και η κοπέλα είπε ότι ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρος για το τι. Τη Δευτέρα το βράδυ, τη νύχτα πριν από τους πυροβολισμούς, είπε, της ανέφερε ότι είχε φτάσει ένα πακέτο από μια ηλεκτρονική παραγγελία και της έστειλε μια φωτογραφία ενός μεγάλου χαρτονένιου κουτιού που αργότερα είπε ότι περιείχε πυρομαχικά. Η Cece είπε ότι ο Ράμος της έδειξε επίσης, σε μια βιντεοκλήση, μια μαύρη τσάντα που φαινόταν να περιέχει πολλές γεμιστήρες πυρομαχικών και τουλάχιστον ένα όπλο.

Την Τρίτη το πρωί, οι δύο τους μίλησαν σε βιντεοκλήση λίγο πριν από τις 10 π.μ., σύμφωνα με τα τηλεφωνικά αρχεία της κοπέλας. Είπε ότι ο Ράμος της έδειξε τη στολή που φορούσε, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου μαύρη. Της είπε ότι δεν μπορούσε να της πει το μυστικό του μέχρι να φύγει ο παππούς του από το σπίτι.

Στις 11:06 π.μ., της έστειλε μήνυμα ότι «περίμενε» τη γιαγιά του, η οποία, όπως είπε, «μιλούσε στο τηλέφωνο με την AT&T» για το κινητό του τηλέφωνο. Αναφέρθηκε σε αυτήν με μια χυδαία έκφραση. «Θα της κάνω κάτι», έγραψε. Τα στιγμιότυπα οθόνης δεν δείχνουν την απάντηση της Cece, αλλά στις 11:21 π.μ., ο Ράμος έστειλε άλλο ένα μήνυμα: «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι», προσθέτοντας σε ένα δεύτερο μήνυμα: «Πάω να πυροβολήσω ένα δημοτικό σχολείο».

Η Cece είπε ότι διάβασε τα μηνύματα αμέσως μόλις τα έστειλε, αλλά ήταν «περίεργη» για το αν μιλούσε σοβαρά. Μόνο όταν εμφανίστηκε το συμβάν στις ειδήσεις ζήτησε από έναν φίλο της στις Ηνωμένες Πολιτείες να επικοινωνήσει με τις αμερικανικές Αρχές, μια καθυστέρηση για την οποία δήλωσε ότι τώρα μετανιώνει. «Ίσως θα μπορούσα να είχα αλλάξει το αποτέλεσμα», είπε. «Απλώς δεν μπορούσα ποτέ να μαντέψω ότι θα το έκανε πραγματικά».

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ράμος πυροβόλησε τη γιαγιά του στο πρόσωπο πριν φύγει με ένα φορτηγό που ήταν καταχωρημένο σε αυτήν. Η γιαγιά του επέζησε και κάλεσε την αστυνομία καθώς ο 18χρονος κατευθύνθηκε προς το δημοτικό σχολείο και άρχισε να πυροβολεί μαθητές και δασκάλους μέσα σε μια αίθουσα τετάρτης τάξης.

Σημειώνεται, τέλος, πως η Cece είπε ότι ο Ράμος σε προηγούμενες συνομιλίες τους είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε κακή σχέση τόσο με τη μητέρα του όσο και με τη γιαγιά του και πως στο παρελθόν είχε γρονθοκοπήσει τη μεγαλύτερη αδελφή του, είχε κλωτσήσει τη γιαγιά του και είχε σπρώξει μια πρώην φίλη του.

μαθητέςόπλαΤέξαςΜακελειόειδήσεις τώραΔιαδίκτυοπαιδιάμαθητές νεκροί