Κόσμος|29.05.2022 22:19

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν στους εορτασμούς για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Εμείς θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς

Newsroom

Στους εορτασμούς για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μίλησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απευθυνόμενος στο πλήθος των 500.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της πόλης, ο Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία, ειδικά για τη νέα γενιά της χώρας.

«Να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς»

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι τούρκοι πρέπει να είναι ενωμένοι καθώς και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», σημείωσε και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε ποια πρέπει να είναι η θέση της Τουρκίας απέναντι στη διένεξη και πώς μπορεί να συμβάλλει ώστε να λάβει τέλος η αιματοχυσία.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε ο τούρκος πρόεδρος, μπροστά από το βήμα του οποίου στέκονταν άντρες με τις παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι, η Κωνσταντινούπολη υπήρξε αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆλωση της ΠόληςΟυκρανίαΚωνσταντινούποληειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσία