Κόσμος|30.05.2022 22:50

Τι συμβαίνει με τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής εκμετάλλευσης που κατασκευάζεται από το 2018 στην Τουρκία; Γαλλικό δημοσίευμα θέτει ερωτήματα

Newsroom

Στα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ρωσικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2018 στο Ακουγιού της Τουρκίας, αναφέρεται ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός FRANCE INFO.

Όπως σημειώνεται πρόκειται για έναν σταθμό που δημιουργήθηκε έπειτα από μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής κυβέρνησης και ο οποίος ανήκει εξ ολοκλήρου σε ρωσικές εταιρείες. Ο πλειοψηφικός της μέτοχος δεν είναι άλλος από τον ρωσικό δημόσιο κολοσσό, Rosatom, τονίζεται επίσης.

Με το πυρηνικό εργοστάσιο, η Τουρκία πιθανότατα θα μπορέσει να μειώσει κάποιες από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2010, η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από τη Μόσχα τουλάχιστον το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το εργοστάσιο για 15 χρόνια -σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΡωσίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπυρηνικός σταθμόςΤουρκίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα