Κόσμος|31.05.2022 14:33

Πούτιν: Συνεχίζονται οι φήμες για την υγεία του προέδρου της Ρωσίας - Ποια στοιχεία επικαλούνται όσοι τις υιοθετούν

Newsroom

Δεν σταματούν οι φήμες που θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν συγκεκριμένες ενδείξεις σε βίντεο που απεικονίζουν τον πρόεδρο Πούτον τα οποία ίσως να δείχνουν προβλήματα υγείας. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν και άλλοι που τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι φήμες υποστηρίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πάσχει είτε από καρκίνο είτε από τη νόσο Πάρκινσον. Άλλες ανεπιβεβαίωτες εικασίες αναφέρουν ότι είτε ότι ο Ρώσος ηγέτης επέζησε από απόπειρα πραξικοπήματος. Κάποιοι, όπως πιστεύουν ορισμένες φυλλάδες, είναι ήδη νεκρός και έχει αντικατασταθεί από σωσία.

Φωτογραφίες του Πούτιν στις οποίες φαίνεται να συναντά κορυφαίους αξιωματούχους εξετάζονται με προσοχή στη λεπτομέρεια: Μήπως σφίγγει το τραπέζι από πόνο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στα τέλη Απριλίου; Είναι το πρησμένο πρόσωπό του σημάδι χρήσης στεροειδών, όπως ισχυρίστηκε τον Μάρτιο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Όουεν;

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει τον τέταρτο μήνα του, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστος. Αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς «ευσεβής πόθος» για τους πολλούς επικριτές του Πούτιν, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να υιοθετήσουν θεωρίες συνωμοσίας περί θείας δίκης ή πραξικοπήματος στο παλάτι για την ανελέητη επίθεσή του στην Ουκρανία.

Τι είπε ο Λαβρόφ

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναγκάστηκε να διαψεύσει τις εικασίες ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος ή πεθαίνει, καθώς ο διπλωμάτης συνέχισε να υπερασπίζεται την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται δημοσίως κάθε μέρα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση. «Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στις οθόνες, να διαβάσετε και να ακούσετε τις δηλώσεις του. Δεν νομίζω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν σημάδια κάποιας ασθένειας ή κακής υγείας». Είπε ότι αφήνει τις αναφορές για την κακή υγεία του Πούτιν «στη συνείδηση εκείνων που διαδίδουν τέτοιες φήμες».

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, καθώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου συνεχίζει να είναι σε απομόνωσή λόγω κορονοϊού. Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντήθηκαν με τον Πούτιν αλλά δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα αναγκάστηκαν να καθίσουν σε ένα μακρύ τραπέζι, δεκάδες μέτρα μακριά από τον πρόεδρο.

Καρκίνος, Πάρκινσον και το... πραξικόπημα

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Kyrylo Budanov δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν ήταν και σοβαρά άρρωστος και ότι είχε επιβιώσει από μια πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας μόνο ότι οι υποτιθέμενοι επιτιθέμενοι δράστες προέρχονταν από την περιοχή του Καυκάσου.

«Έχει αρκετές σοβαρές ασθένειες, μία εκ των οποίων είναι ο καρκίνος», δήλωσε ο Μπουντάνοφ στο ουκρανικό πρακτορείο Ukrainskaya Pravda. «Αλλά δεν αξίζει να ελπίζουμε ότι ο Πούτιν θα πεθάνει αύριο». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ένα πραξικόπημα «θα οδηγήσει τελικά στην αλλαγή της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει».

Ένας πρώην Σοβιετικός κατάσκοπος ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ το περιοδικό New Lines Magazine ισχυρίστηκε ότι έχει ηχογράφηση ενός ολιγάρχη που λέει ότι ο Πούτιν είναι «πολύ άρρωστος με καρκίνο του αίματος». Καμία από τις δύο αναφορές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μια αναφορά από τον ερευνητικό ιστότοπο Proekt ανέφερε ότι ο Πούτιν πιστεύεται ότι έχει καρκίνο του θυρεοειδούς ή άλλη ασθένεια.

Η έκθεση βασίστηκε σε ταξιδιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν και έδειχναν ότι ο Πούτιν είχε δεχτεί τακτικές επισκέψεις από έναν ογκολόγο και από δύο ωτορινολαρυγγολόγους, οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συχνά κάνουν την πρώτη διάγνωση μιας πάθησης του θυρεοειδούς. Το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές περί ασθένειας του Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι σε άριστη κατάσταση υγείας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, έκανε λόγο για «κατασκευή και αναλήθεια».

Οι φήμες ότι ο Πούτιν πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια εκτείνονται εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και, ως ένα βαθμό, φταίει το Κρεμλίνο που κρατά μυστικές τις πληροφορίες για την υγεία και το πού βρίσκεται ο Πούτιν. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Πούτιν έχει παρουσιαστεί ως ένας δραστήριος αθλητής για να έρθει σε αντίθεση με την εικόνα του Μπόρις Γέλτσιν ως βαρύ πότη, του οποίου η κακή υγεία τον έκανε ακόμη πιο ανεπαρκή ηγέτη.

Αλλά ο Πούτιν έχει εξαφανιστεί για εβδομάδες στο παρελθόν, εν μέσω αναφορών για αθλητικούς τραυματισμούς από το χόκεϊ επί πάγου και το τζούντο. Πρόσφατα είπε σε συνέντευξη ότι είχε πέσει από ένα άλογο στις αρχές της προεδρίας του επίσης. Το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει τακτικά προ-κινηματογραφημένες αναφορές, που συχνά αποκαλούνται «συντηρήσεις», για να φαίνεται ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε συναντήσεις, ενώ στην πραγματικότητα αγνοείται. Μια παρατεταμένη απουσία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στη Μόσχα, ενώ οι αναφορές έλεγαν ότι βρισκόταν στο Σότσι, εμφανιζόμενος περιστασιακά σε ένα πανομοιότυπο γραφείο σαν να βρισκόταν στη Μόσχα.

Από την αρχή του πολέμου, ορισμένες αναφορές έχουν επικεντρωθεί ειδικά στην γλώσσα του σώματος του Πούτιν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει κάποια προβλήματα στην πλάτη. Οι φήμες αυτές πήραν διαστάσεις όταν ο Πούτιν έκανε αισθητή γκριμάτσα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Σόιγκου στα τέλη Απριλίου. Ο Πούτιν θα γίνει 70 ετών τον Οκτώβριο και το ενδιαφέρον για την υγεία του είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς γερνάει. Ωστόσο, ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «έχει ακόμα τουλάχιστον μερικά χρόνια μπροστά του. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια".

καρκίνοςειδήσεις τώραΡωσίαΠάρκινσονΒλαντίμιρ Πούτιν