Κόσμος|07.06.2022 07:55

Μια Λέσχη στις ΗΠΑ που κανείς δεν θέλει να γίνει μέλος – Όταν ο θάνατος χτυπάει την πόρτα των σχολείων

Newsroom

Είναι μια Λέσχη στις ΗΠΑ που ουδείς θέλει να γίνει μέλος! Όταν η τραγωδία χτυπάει την πόρτα των σχολείων – και συμβαίνει συχνά πια – τα μέλη της δηλώνουν έτοιμα να προσφέρουν την εμπειρία τους. Μετά την τραγωδία του Columbine ( δύο μαθητές δολοφόνησαν 12 συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή το 1999 στο Κολοράντο), μια ομάδα καθηγητών σχημάτισε ένα δίκτυο υποστήριξης για τους διευθυντές σχολείων που βίωσαν μαζικούς φόνους στα εκπαιδευτήριά τους. Κάθε χρόνο, έχουν όλο και περισσότερη δουλειά να κάνουν.

Ο Φρανκ ΝτεΆντζελις, ο πρώην διευθυντής του γυμνασίου Columbine, φοράει πάντα δύο ασημένια κρεμαστά φυλαχτά στο λαιμό του: έναν σταυρό και ένα μενταγιόν της Παναγίας! Τα φοράει γιατί - όπως λέει - τον κρατούν δεμένο στην πραγματικότητα. Κάθε φορά που ο ΝτεΆντζελις ακούει για πυροβολισμούς και μαζικές δολοφονίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική, σφίγγει τα φυλαχτά ανάμεσα στα δάχτυλά του.

Η αίσθηση του ψυχρού μετάλλου τον βοηθά να παραμένει στο παρόν, εμποδίζοντας τις σκέψεις του να ταξιδέψουν πίσω σε εκείνη την ημέρα το 1999, όταν δύο ένοπλοι έφηβοι σκότωσαν 13 άτομα στο σχολείο του στο Κολοράντο, τότε που αντάμωσε έναν από τους ένοπλους στο διάδρομο και είδε τους μαθητές του να εκκενώνουν το κτίριο με τα χέρια στο κεφάλι.
Ο ΝτεΆντζελις είναι εξοικειωμένος με το βαρύ συναισθηματικό φορτίο που φέρουν οι διευθυντές σχολείων έπειτα από μαζικές εκτελέσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένας από τους στόχους του ήταν να διασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να σηκώνουν τέτοιο βάρος μόνοι τους.

Η λέσχη Principal Recovery Network

Ο ΝτεΆντζελις είναι 67 χρονών, ευγενικός και φιλοσοφημένος και είναι ένας από τους ιδρυτές της λέσχης «Principal Recovery Network», η οποία είναι σχεδόν ό,τι ακούγεται: μια ομάδα υποστήριξης για νυν και πρώην διευθυντές που έχουν βιώσει δολοφονικές επιθέσεις στα σχολεία τους. Το ότι υπάρχει η ανάγκη για μια τόσο βαθιά εξειδικευμένη, μακάβρια θα έλεγε κάποιος, λέσχη (αρκετοί άνθρωποι επηρεάζονται από τους πυροβολισμούς στα σχολεία στην Αμερική και μάλιστα ταξινομούνται σε υποκατηγορίες) είναι - το λιγότερο - ανησυχητικό. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κάθε χρόνο, αυτή η ομάδα έχει όλο και περισσότερη δουλειά να κάνει.

Το PRN είναι ένας σύλλογος στον οποίο κανείς δεν θέλει να ανήκει, αλλά η ύπαρξή του είναι μια απαραίτητη υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν τα τηλεοπτικά συνεργεία απομακρύνονται και η προσοχή των ανθρώπων στρέφεται αλλού, οι επιζώντες από επιθέσεις σε σχολείο και οι δικοί τους άνθρωποι δεν χρειάζεται να μαζέψουν τα κομμάτια τους μόνοι. «Στο PRN, όταν λέμε ότι ξέρουμε τι νιώθεις, το εννοούμε πραγματικά», λέει ο ΝτεΆντζελις. «Όλοι μας το έχουμε βιώσει». Τα 22 μέλη του PRN εργάζονται στο να βοηθήσουν τους διευθυντές που βίωσαν ανάλογα τραγικά περιστατικά να οδηγήσουν τα σχολεία τους στην ανάκαμψη μετά την τραγωδία.

Αν και το Principal Recovery Network δημιουργήθηκε επίσημα από το 2019, η γέννησή του χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Τις ημέρες μετά την επίθεση στο Columbine, ένας άντρας ονόματι Μπιλ Μποντ κάλεσε τον ΝτεΆντζελις. Ο Μποντ ήταν ο διευθυντής του γυμνασίου Χιθ, στην Παντούκα του Κεντάκι, όπου τρεις μαθητές είχαν σκοτωθεί από πυροβολισμούς το 1997. «Άπλωσε το χέρι του και είπε: «Φρανκ, ορίστε ποιος είμαι. Δεν ξέρεις καν τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή, αλλά εδώ είναι ο αριθμός του τηλεφώνου μου», θυμάται ο ΝτεΆντζελις.

Όταν ο ΝτεΆντζελις τον κάλεσε, ο Μποντ άκουσε τους φόβους και τις ανησυχίες του και του έδωσε συμβουλές για το πώς να προχωρήσει. Τα επόμενα χρόνια, οι δυο τους έκαναν το ίδιο και με άλλους διευθυντές. «Γεια σας, λέγομαι Φρανκ ΝτεΆντζελις και είμαι ο πρώην διευθυντής του Columbine High School», άρχιζε πάντα. «Είμαι εδώ να απαντήσω, αν έχετε ερωτήσεις».

Τα πρώτα βήματα μετά τον θρήνο

Πολλοί διευθυντές δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση για λίγες μέρες, μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες, αλλά όταν το έκαναν, ο ΝτεΆντζελις τους άκουσε και τους μίλησε για τα επόμενα βήματά τους - πότε να οργανώσουν μια συνάντηση μελών της σχολής, για παράδειγμα, ή πώς να ξανανοίξουν το σχολικό συγκρότημα.
Την άνοιξη του 2019, ο ΝτεΆντζελις, επισημοποίησε το δίκτυο διευθυντών σχολείων στο PRN, υπό την ομπρέλα οργάνωσης υπεράσπισης της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το PRN, συνεδριάζει κάποιες φορές το χρόνο και διοργανώνει μια ετήσια Ημέρα Δράσης στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, προτρέποντας τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν προγράμματα σχολικής ασφάλειας και μέτρα πρόληψης της βίας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι διευθυντές μοιράζονται μεταξύ τους αυτά που έχουν βιώσει: Πως τα νεύρα τους έχουν σπάσει εντελώς, πως το άγχος τους μπορεί να γίνει τόσο έντονο, που αναρωτιούνται αν είναι κοντά στην καρδιακή προσβολή, πως μερικές φορές νιώθουν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι από ό,τι ήταν πριν από τα συμβάντα.
«Δεν μιλάω στους φίλους και την οικογένειά μου για αυτό. Δεν μιλάω σε κανέναν για αυτό», λέει ο Μάθιου Χικς, πρώην βοηθός διευθυντής του Noblesville West Middle School, στην Ιντιάνα. Ένας ένοπλος στο σχολείο του Χικς τραυμάτισε έναν δάσκαλο και έναν μαθητή τον Μάιο του 2018. Για πολύ καιρό μετά, ο Χικς, αδυνατούσε να βρίσκεται σε έναν γεμάτο με ανθρώπους χώρο, χωρίς να χρειάζεται να εντοπίσει κάθε έξοδο κινδύνου ή να έχει ενημερωθεί πρώτα ότι υπάρχει απινιδωτής!

Μέσα σε μια ντουλάπα με τα παιδιά

Μέλη του PRN, μερικοί από τους οποίους έχουν ασχοληθεί και με άλλες δουλειές με την πάροδο του χρόνου, ανταλλάσσουν συμβουλές για να προχωρήσουν μπροστά μετά τα τραγικά γεγονότα. Το δίκτυο βοήθησε τον Τζορτζ Ρόμπερτς, πρώην διευθυντή του γυμνασίου Perry Hall, στην κομητεία της Βαλτιμόρης, να προβλέψει τις αντιδράσεις που θα μπορούσε να έχει το προσωπικό του από τον πυροβολισμό που τραυμάτισε έναν από τους μαθητές του το 2012. «Κάποιοι [δάσκαλοι] είχαν κλειστεί σε μια σκοτεινή ντουλάπα με παιδιά για τρεις έως τέσσερις ώρες. Πώς αντιμετωπίζεις αυτή την τραυματική εμπειρία;» είπε.

Στον απόηχο των πυροβολισμών, τα μέλη της κοινότητας, απαιτούν συχνά αλλαγές στο σχολείο, όπως πρόσθετη περίφραξη, ανιχνευτές μετάλλων ή ακόμη και οπλοφορία των δασκάλων.
Το PRN δεν κάνει πολλά για την υπόθεση του περιορισμού της οπλοφορίας. Στο παρελθόν, η ομάδα προέτρεψε τους νομοθέτες να χρηματοδοτήσουν και να ενισχύσουν ομοσπονδιακά προγράμματα όπως το Project SERV, το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση στα σχολεία έπειτα από βίαια ή τραυματικά γεγονότα. Πιο πρόσφατα, τα μέλη ζήτησαν από τους νομοθέτες να δοκιμάσουν μια νέα προσέγγιση - οποιαδήποτε νέα προσέγγιση - που θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό της βίας με όπλα. «Σας ικετεύουμε: Κάντε κάτι. Κάντε οτιδήποτε», ανέφεραν σε μια δήλωση μετά από μια επίθεση που σκότωσε πρόσφατα 19 παιδιά και δύο ενήλικες στο Δημοτικό Σχολείο Robb, στο Uvalde του Τέξας. Τα μέλη της ομάδας έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά όλοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δράση.

Σαν να μην τρέχει τίποτα!

Το PRN επίσης εργάζεται πάνω σε αυτό που αποκαλεί «Οδηγός ανάκαμψης» για να κάνει κατανοητές τις συμβουλές του για τους διευθυντές σχολείων. Το προσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από διάφορα μέλη και πρόκειται να κυκλοφορήσει δημόσια τον Αύγουστο, αρχίζει υπενθυμίζοντας στους παθόντες δύο πράγματα: «Δεν είστε μόνοι και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάκαμψη». Το οκτασέλιδο έγγραφο είναι λεπτομερειακό: Περιλαμβάνει πρακτικές για την αντιμετώπιση τραυμάτων για παροχή συμβουλών έπειτα από πυροβολισμούς. Προτείνει μια «ημέρα επανένωσης» για να αφήσει τους μαθητές να μπουν ξανά στο σχολικό κτίριο χωρίς άγχος, με τους δικούς τους όρους.

Το έγγραφο είναι «σκληρό», πάνω απ’ όλα, επειδή οι πληροφορίες που διανέμει πηγάζουν από πραγματικές εμπειρίες. Ο ΝτεΆντζελις, ο οποίος τώρα ειδικεύεται στην ασφάλεια των σχολικών κτηρίων και τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, λέει ότι θα είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων μετά από επιθέσεις και μαζικές δολοφονίες, αλλά ανησυχεί για το ότι πάρα πολλοί Αμερικανοί παραμένουν απαθείς. «Είναι σαν να μην είναι σοκαρισμένοι», είπε. «Αυτό με τρομάζει».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ΝτεΆντζελις τηλεφώνησε και άφησε ένα μήνυμα στη Μάντι Γκουτιέρες, διευθύντρια του Robb Elementary (Πριν από λίγες ημέρες, στις 24 Μαΐου 2022, ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους και τραυμάτισε άλλα 17 άτομα στο δημοτικό σχολείο του Τέξας). Θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες θρηνώντας με το προσωπικό της, θα παρευρεθεί στα μνημόσυνα και θα προβληματιστεί για το τι θα ακολουθήσει για το σχολείο της. Ο ΝτεΆντζελις και τα υπόλοιπα μέλη του PRN τα έχουν κάνει όλα αυτά στο παρελθόν και γνωρίζουν· θα είναι παρόντες (και) για εκείνη όταν τους χρειαστεί.
Πηγή: Elaine Godfrey - theatlantic.com

δημοτικό σχολείοΗΠΑπυροβολισμοίτραγωδίαειδήσεις τώραμαθητές νεκροίπαιδιά