Κόσμος|08.06.2022 11:49

Μέρκελ: Δεν μετανιώνω για τους χειρισμούς μου με τον Πούτιν και για την αντίθεση στην ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μία από τις τελευταίες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν / AP Photo
Μία από τις τελευταίες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν / AP Photo
Μία από τις τελευταίες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν / AP Photo
Μία από τις τελευταίες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν / AP Photo
Μία από τις τελευταίες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν / AP Photo

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της θητείας της όσον αφορά στη Ρωσία αλλά και στον «χειρισμό» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη από τη στιγμή που αποχώρησε από την Καγκελαρία.

Η πρώην Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας και της ΕΕ τόνισε ότι δεν έχει σε «τίποτα για να απολογηθεί» αναφορικά με την πολιτική και την αντίδρασή της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Υπερασπίστηκε επίσης την αντίθεσή της κατά τη διάρκεια της θητείας της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι άφησε τη Γερμανία ευάλωτη, επιδιώκοντας σχέσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα με τη Ρωσία.
Ο αγωγός Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία κατασκευάστηκε όσο ήταν καγκελάριος και ανεστάλη από τον διάδοχό της, τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπό την πίεση της επιβολής νέων αυστηρών κυρώσεων λόγω της εισβολής, η Γερμανία αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια χωρίς να βλάψει τη δική της οικονομία.

Αλλά η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Ρωσία είναι γείτονες που δεν μπορούν να αγνοούν ο ένας τον άλλον. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρχουμε παρά τις διαφορές μας», είπε.

Η εισβολή ήταν «όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και ένα μεγάλο λάθος της Ρωσίας», δήλωσε στον Γερμανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλεξάντερ Όσανγκ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αν αρχίσουμε να γυρνάμε πίσω στους αιώνες και να διαφωνούμε για το ποιο κομμάτι εδάφους πρέπει να ανήκει σε ποιον, τότε θα έχουμε μόνο πόλεμο», είπε. «Αυτό δεν είναι καμία απολύτως επιλογή».

Υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε 

Υπερασπίστηκε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της Γερμανίας στη διατήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, η οποία είχε ως στόχο να τερματίσει τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία το 2014-15.

Η ειρηνευτική διαδικασία, υποστήριξε, επέτρεψε στην Ουκρανία να αναπτυχθεί ως έθνος και να ενισχύσει τον στρατό της. «Δεν πρέπει να κατηγορήσω τον εαυτό μου ότι δεν προσπάθησα αρκετά σκληρά», είπε. «Δεν βλέπω ότι πρέπει να πω "αυτό ήταν λάθος" και γι' αυτό δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα».

Η Μέρκελ είχε αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, είπε, επειδή ήθελε να αποτρέψει την κλιμάκωση με τη Ρωσία και επειδή η ίδια η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη. «Εκείνη δεν ήταν η Ουκρανία που ξέρουμε σήμερα», είπε. «Η χώρα δεν ήταν σταθερή, ήταν γεμάτη διαφθορά».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου παραμένει εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ παρά την εκτεταμένη δυτική αμυντική βοήθεια μετά την εισβολή, χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας το 2008 ως «λάθος υπολογισμό».
Την Τρίτη η κ. Μέρκελ, η οποία εγκατέλειψε το αξίωμά της πριν από έξι μήνες, δήλωσε ότι έχει «τον μεγαλύτερο σεβασμό» για τον κ. Ζελένσκι και ότι εντυπωσιάστηκε από «το θάρρος και το πάθος» με το οποίο οι Ουκρανοί αγωνίζονται για τη χώρα τους.

Όλες οι ειδήσεις:

Σχέδιο «θερμοστάτης» για μείωση ρεύματος ενόψει καλοκαιριού - Μπόνους σε νοικοκυριά και κίνητρα στο Δημόσιο

Καιρός - Μαρουσάκης: Συνεχίζεται η κακοκαιρία μέχρι και του Αγίου Πνεύματος - Αναλυτική πρόγνωση

Γιώργος Τράγκας: Υπόθεση για δύο η περιουσία του μετά την αποποίηση της κληρονομιάς από τον Φρέντυ

Ληστεία σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία στη Βουλιαγμένης - Άρπαξαν χρηματοκιβώτια

ΡωσίαΌλαφ ΣολτςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραΓερμανίαΆνγκελα Μέρκελ