Κόσμος|10.06.2022 15:41

Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ και να λύνει τις διαφορές ειρηνικά

Newsroom

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Ειδικότερα, σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης πως «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την Αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σειρά από αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά, έγραψε τα εξής:

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αστειεύομαι, αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν», σημείωσε, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Έκανε επίσης λόγο για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» -όπως την αποκάλεσε- στη Δυτική Θράκη, την Ρόδο και την Κω. Παράλληλα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε «τουριστική απόβαση» στα νησιά, ενώ έθεσε ζήτημα κυριαρχίας του Καστελόριζου.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

  • Καλώ την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά που το καθεστώς τους είναι αποστρατικοποιημένο με βάση Συνθήκες, μιλάω σοβαρά, δεν κάνω αστεία, ο λαός μας είναι αποφασισμένος.
  • Ζητώ δικαιοδοσία για το Καστελόριζο, αλλά εμείς είμαστε πιο κοντά.
  • Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να καταλήξουν σε Καταστροφή.
  • Ας έρθουν στα συγκαλά τους.
  • Τους προειδοποιώ ότι θα ζήσουν τα ίδια που έζησαν και έναν αιώνα πριν (1922)
  • Ελάτε στα συγκαλά σας
  • Η "τουρκική μειονότητα" σε δυτική Θράκη, Ρόδο, και Κω καταπιέζεται
  • Ο Μητσοτάκης έκανε τουριστική απόβαση στα νησιά
  • Το Καστελόριζο είναι 600 χλμ μακριά από Ελλάδα και μόνο 40 από Τουρκία
  • Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσουν
  • Στην Κύπρο υποστηρίζουμε δύο κράτη. Θα συνεχίσουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Απειλές κατά της χώρας μας σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

  • Οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να γίνουν ατζέντα με λόγια και ενέργειες παράνομες.
  • Αυτοί που σπαταλούν τους πόρους, τη δύναμη της χώρας τους κλπ. θα δώσουν λογαριασμό ενώπιον της ιστορίας.
  • Αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα τους πειρασμούς της Ελλάδας, αλλά αυτή η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί.

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις

Η Τουρκία κραυγάζει και απειλεί, η Ελλάδα επιχειρηματολογεί, και έχει ως πρώτη προτεραιότητα την διπλωματία, διότι, όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, «κάθε λέξη που λέει ο Ερντογάν δείχνει πόσο ενοχλημένος είναι με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο».

Από το ΥΠΕΞ εκτιμούσαν πως ο Ερντογάν δέχεται πίεση στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και στο μεταναστευτικό, και επιδίδεται σε ένα κρεσέντο απειλών – ρητορικό μέχρι στιγμής. Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τον Όλαφ Σολτς για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του μιλώντας στο ΕΒΕΑ,  σημείωσε πως «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνονται τόσο εξαγριώνεται» και τόνισε πως: «Υπό αυτόυς τους όρους, ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Και αυτή την σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω. Γι αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, βαδίζοντας με ευελιξία όπου χρειάζεται και αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο, την καλύτερη δυνατή λύση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρασυρθεί από την τοξική κομματική αντιπαράθεση, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, ενώ τόνισε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη δημοσίευσε χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). «Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

«Πυρά» από τον Οικονόμου

Σκληρή απάντηση στο μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας, είχε δώσει νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο. Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση στα σύνορα. Ωστόσο, επικρατεί στρατηγική ψυχραιμία καθώς όπως αναφέρουν επιτελείς, η Αθήνα δεν θέλει να μπει σε μια παγίδα έντασης για μια στοχευμένη κλιμάκωση που είναι προφανές ότι επιθυμεί η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της άσκησης EFES 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης έστειλε μήνυμα ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μιλώντας σε εκδήλωση στην Καλαμάτα. Τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και στις δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, ο Μεσσήνιος Αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ειδικών Δυνάμεων στην ισχυρή αποτρεπτική τους ισχύ και έστειλε μήνυμα ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κοιμόσαστε ήσυχοι, να μην φοβάστε, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ».

Όλες οι ειδήσεις

Σοκάρει η μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα - Συνελήφθη άτομο με 2,5 εκατομμύρια αρχεία

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με 300 κιλά κοκαΐνη - Παγκοσμίως διαβόητος διακινητής ναρκωτικών ο εγκέφαλος

Κακοκαιρία Genesis: Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική - Πού εντοπίζονται προβλήματα - Live χάρτης

Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα: Πώς πνίγηκε ξαφνικά ο θηριώδης αυτοκράτορας και μαζί του μια εκστρατεία ολόκληρη

ελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΚομισιόνειδήσεις τώραΤουρκία