Κόσμος|13.06.2022 16:12

Θέλει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση που θα δημιουργήσει προσφυγικές ροές στην ΕΕ – Αυτό είναι το σχέδιο Πούτιν σύμφωνα με καθηγητή του Γέιλ

Newsroom

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ, κάνει λόγο για επιθυμία του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να δημιουργήσει προσφυγικές ροές, οι οποίες πιθανώς θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση εντός της ΕΕ. Για να το επιτύχει αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας αποκλείει, με τις δυνάμεις της χώρας του, τα ουκρανικά λιμάνια δημιουργώντας, έτσι, επισιτιστική κρίση.

Ο Σνάιντερ εξηγεί, μέσω σειράς αναρτήσεων στο Twitter, τους τρόπους με τους οποίους ο Πούτιν χρησιμοποιεί την επισιτιστική ανασφάλεια προς όφελός του, αποκαλώντας τη στρατηγική του προέδρου, το  «τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής τής πείνας».

«Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου ως το επόμενο στάδιο του πολέμου του στην Ευρώπη», αναφέρει στις αναρτήσεις του ο ειδικός στον απολυταρχισμό, ενώ σημειώνει τη σημασία, για την τροφοδοσία του πλανήτη, εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν έχει τρεις βασικούς στόχους

  1. Να σταματήσει τις εξαγωγές από την Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να την διαλύσει ως κρατική οντότητα,
  2. Να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρώπη, η οποία θα δεχθεί κύματα προσφύγων από περιοχές που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή,
  3. Να χρησιμοποιήσει τη λιμοντονία ως «υπόβαθρο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας».

«Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», ισχυρίζεται ο καθηγητής, ο οποίος και επισημαίνει ότι, τόσο ο Ιωσήφ Στάλιν στην ΕΣΣΔ, όσο και ο Αδόλφος Χίτλερ, προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις προμήθειες τροφίμων της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, το σχέδιο Πούτιν συνιστά «νέο επίπεδο αποικιοκρατίας». «Η Ρωσία σχεδιάζει να οδηγήσει στη λιμοκτονία Ασιάτες και Αφρικανούς για να κερδίσει τον πόλεμό της στην Ευρώπη», τονίζει.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν δίνει νόμιμες απαντήσεις, πάει και κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: Το βιογραφικό και η πορεία της σημαίνουσας διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης

Φρένο στις υψηλές ταχύτητες θα βάλουν οι ποινές του νέου ΚΟΚ - Ποιοι οδηγούν πιο «επιθετικά», σύμφωνα με έρευνα

Τάσος Νούσιας στο ethnos.gr: «Πρέπει να σπάσουμε αυτό το φαύλο, ανελέητο, βίαιο κύκλο!»

Βλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαεπισιτιστική κρίσηΟυκρανίαπόλεμος