Κόσμος|22.06.2022 21:25

Ουκρανή αξιωματούχος στο OPEN: «Η Ρωσία βομβαρδίζει περισσότερο τις ρωσόφωνες πόλεις» - Τι λέει για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Newsroom

Η Όλγα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική ένταση της Ουκρανίας, μίλησε στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής που θα συζητηθεί το θέμα ένταξης της χώρας στην ΕΕ, έτσι ώστε να αποκτήσει και να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας για την ένταξη.

Η Ουκρανή αξιωματούχος, σε ερώτηση εάν πιστεύει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χορηγήσει το καθεστώς του υποψήφιου κράτους - μέλους στην Ουκρανία, δήλωσε:

«Αν και η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, έχει παραμείνει αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος. Έτσι, συνεχίζουμε τη μεταφορά φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, προστατεύοντας τις εγκαταστάσεις με τις ζωές των στρατιωτών μας, διασυνδέουμε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε στον ίδιο βαθμό με τα μέλη της ΕΕ και παρά τον τεράστιο όγκο Ουκρανών πολιτών που κατέφυγαν στην ΕΕ, αυτό δεν έχει κοστίσει μια σημαντική μεταναστευτική κρίση».

Αναφορικά με χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την Ουκρανία και τη γρήγορη διαδρομή ως προς τα κριτήρια του υποψηφίου μέλους η ίδια σχολίασε: «Πραγματικά, η διαδικασία έντασης στην ΕΕ είναι μακροχρόνια διαδικασία και δεν ενδιαφέρει την Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ βιαστικά, επειδή πρέπει να είμαστε μια ανταγωνιστική δυνατή χώρα που ενδυναμώνει την Ένωση. Έχουμε κάνει ένα καλό μέρος των εργασιών που έπρεπε, που περιλαμβάνει το 70% της Συμφωνίας Συνεργασίας και ακόμη υπάρχει διάθεση να κάνουμε περισσότερα».

Σε ερώτηση για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η Όλγα Στεφανίσινα τόνισε πως «δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ρωσόφωνων Ουκρανών και αυτών που μιλούν ουκρανικά».

«Να επισημάνω ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα επισκέφθηκε την Οδησσό όπου τον συνάντησα και συνάντησε την ελληνική μειονότητα, όπως ο Βούλγαρος υπουργός συνάντηση τη βουλγάρικη μειονότητα στην περιοχή της Οδησσού και δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτό», πρόσθεσε.

Στο τέλος, επισήμανε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία επιτίθεται και βομβαρδίζει περισσότερο τις ρωσόφωνες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό».

Όλες οι ειδήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τέταρτη δόση για όλους; Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή των ειδικών

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου στις προκλητικές αιτιάσεις βουλευτή από την Τουρκία

Χαμός μετά τις καταγγελίες Μητροπολίτη για δήθεν θαύματα σε ναό του Λυκαβηττού – Η απάντηση του ιερέα

«Κόκκινο Ποτάμι»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς – Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις – Δείτε φωτογραφίες

Ρωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΒλαντίμιρ Πούτιν