Κόσμος|24.06.2022 22:50

Roe v. Wade: Παγκόσμιο σοκ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση

Newsroom

Θύελλα σε όλο τον πλανήτη προκάλεσε η σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την οποία αναιρείται το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ (Roe V. Wade)  που νομιμοποιεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.

Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα. Το Μισούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο.

Μακρόν: Η άμβλωση θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες

Αντιδρώντας έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

«Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Το Βατικανό επαινεί την απόφαση 

Η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής. Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

Όλες οι ειδήσεις

Μέχρι πότε ισχύει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής - Στη Βουλή η τροπολογία

«Η υγεία των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο»: Οργή από Μπάιντεν μετά την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση - Πώς θα εφαρμόζεται η μέθοδος «αντιπύρ»

Ocean Hit 2022: Ελληνικά F-16 στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση της Γαλλίας - Εντυπωσιακές εικόνες

ειδήσεις τώραΗΠΑαμβλώσειςΆμβλωσηΑνώτατο Δικαστήριο