Κόσμος|28.06.2022 17:16

Φατίχ Πορτακάλ: Αν υπήρχαν χρήματα, θα έδινε το χέρι και στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Μία διαφορετική ερμηνεία δίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Φατίχ Πορτακάλ, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, στο "Μητσοτάκης γιοκ" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες μεγάλες κρίσεις του Ερντογάν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ο Πορτακάλ εκτιμά ότι παρά τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου, έκανε ειρήνη και αγκάλιασε τους ηγέτες των δύο χωρών, αλλά δεν θα το κάνει με την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα σε αυτή τη χώρα.

Όπως έγραψε σκωπτικά στο Twitter: «Αν ο γείτονας είχε λεφτά, όπως οι Άραβες, δεν θα μπορούσε να μιλήσει έτσι. Είναι πραγματικά μια προνοητική και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική».

Η Τουρκία θα κάνει γνωστή τη «Γαλάζια Πατρίδα» στον κόσμο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Σύνοδος Κορυφής για τη Ναυτιλία, «όπου η Τουρκία θα μεταφέρει το όραμά της για τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου, την Ημέρα Ναυτιλίας και Ενδομεταφορών. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, η οποία θα ξεκινήσει με την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, θα συζητηθούν θέματα, όπως η τρέχουσα δύναμη και οι δυνατότητες της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, τα θαλάσσια εγκλήματα, οι στόχοι της αμυντικής βιομηχανίας, η θαλάσσια ασφάλεια και οι επιπτώσεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Θα γίνουν επίσης εκτιμήσεις για «την αύξηση της ανάγκης για ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο λόγω της τρομοκρατικής απειλής που πηγάζει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τις συγκρούσεις στην περιοχή της Παλαιστίνης και την αστάθεια στη Λιβύη. Στη σύνοδο θα συζητηθούν, επίσης, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου», σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ».

Φτιάχνει κλίμα ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ ο Ερντογάν: Φουλ επίθεση σε Μητσοτάκη 

Με σκληρές διαθέσεις πηγαίνει στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με θέμα τη διεύρυνση και τη νέα Στρατηγική Αντίληψη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σήμερα είπε και 3ο «yok» σε ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτή η πόρτα έκλεισε»

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η πόρτα έκλεισε» με τον Μητσοτάκη, ενώ προανήγγειλε ότι θα θέσει ζήτημα βάσεων στην Ελλάδα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ερώτηση: «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ποια θα είναι η απάντησή σας, εάν ληφθεί αίτημα συνάντησης από τον Μητσοτάκη; Επίσης, σχεδιάζετε να φέρετε την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ;», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κατηγορηματικά «Όχι».

«Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Αυτό το είπα. Εσείς φαίνεται δεν μας παρακολουθείτε. Υπήρχε μια συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου φέτος με την Ελλάδα και τι είπα; Την ακυρώσαμε. Πλέον με την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Στρατηγικό συμβούλιο. Αυτή η υπόθεση έκλεισε! Ε τώρα γίνεται ένας ηγέτης που το έχει κλείσει να σηκωθεί και να πει ‘ναι’ στο αίτημα του Μητσοτάκη εκεί; Όχι! Έκλεισε αυτή η υπόθεση. Κλείσαμε την πόρτα. Μετά από αυτό, ας συμμαζευτούν. Όταν συμμαζευτούν, τότε θα καθορίσουμε το σχέδιο και τον οδικό μας χάρτη, ώστε να δούμε σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν αυτές οι συναντήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «Εμείς αυτά δεν τα τρώμε πια. Πλέον, αναμένουμε μια αξιοπρεπή στάση απέναντι στην Τουρκία. Η συμπεριφορά μας απέναντι σε όσους δεν τηρούν αξιοπρεπή στάση είναι ξεκάθαρη».

«Ξέρουμε πια ποιοι είναι οι Έλληνες»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε για άλλη μια φορά το λόγο για τον οποίο είναι εξοργισμένος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρνοντας στο προσκήνιο και πάλι την ομιλία στο Κογκρέσο και το θέμα των F-16.

«Τις προάλλες με προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχαμε μια κουβέντα με γεύμα μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Από εδώ και πέρα συμφωνήσαμε ότι θα μιλάμε μεταξύ μας και δεν θα βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Πήγε στην Αμερική 3 εβδομάδες αργότερα και επιτέθηκε ξανά στην Τουρκία στην ομιλία του στη Γερουσία. Εδώ, έφερε το θέμα των F-16 κ.λπ. Τώρα τους ξέρουμε πολύ καλά τί και ποιοι είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταγγελία στον Μπάιντεν για βάσεις στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι θα θέσει ζήτημα αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα στη συνάντηση που θα έχει με το Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη.

«5 συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία’; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400, ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε απόψε το βράδυ ή αύριο με τον κ. Μπάιντεν», τόνισε.

«Η Ελλάδα το μεγαλύτερο καταφύγιο της FETO»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσαψε τώρα κατά της Ελλάδας και μία νέα κατηγορία. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει γίνει άνδρο γκιουλενιστών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 κατά του Τούρκου προέδρου.

«Ποιο ήταν το σημαντικότερο καταφύγιο της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO που επιχείρησε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15ης Ιουλίου εναντίον μας; Η Ελλάδα. Ποιο μέρος επέλεγαν πάντα αυτοί που το διέφευγαν από την Τουρκία; Την Ελλάδα επέλεγαν. Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Αν και είπε ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα γρήγορα, αφού τους τάισαν και τους έραναν αυτούς τους τρομοκράτες με ρόδα, μετά τους έστελναν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μέσω Ελλάδας», δήλωσε.

Τηλεφωνική συνομιλία με Μπάιντεν και ραντεβού στη Μαδρίτη

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια και ότι δεν εντάχθηκε τυχαία στη Συμμαχία.

«Είχαμε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν σήμερα το πρωί, εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε απόψε ή αύριο, και είπαμε ότι το ίδιο και εμείς. Και ξέρετε, από χθες στείλαμε τον Ιμπραχίμ Καλίν και τον Σεντάτ Ονάλ στις Βρυξέλλες. Έχουν ήδη κάνει κάποιες προκαταρκτικές συνομιλίες. Όταν πάμε, θα μάθουμε για αυτές τις προκαταρκτικές συνομιλίες. Και μετά θα πραγματοποιήσουμε ξανά την τετραμερή συνάντηση υπό την προεδρία του Στόλτενμπεργκ. Και εδώ θα έχουμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας και θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν καταλήξει. Θέλουμε αποτελέσματα τώρα. Από τη μια λένε ότι δεν θα τους δεχθούμε ως τρομοκράτες και από την άλλη κάνουν πορεία στους δρόμους της Στοκχόλμης. Όταν κάνουν πορείες, τις κάνουν υπό τον έλεγχο  της σουηδικής αστυνομίας, έτσι γίνονται αυτές οι πορείες. Μόνο η Σουηδία; Το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα», δήλωσε.

F-16 στη συνάντηση με Μπάιντεν

Αναφορικά με την ατζέντα της συνάντησης με τον Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι βασικό θέμα στο τραπέζι θα είναι τα μαχητικά F-16.

«Στη συνάντησή μας με την Αμερική αυτή τη στιγμή θα είναι το θέμα των F-16. Το θέμα των F-16 είναι ακόμα στο τραπέζι. Υπάρχει μια τακτική καθυστέρησης στο θέμα αυτό», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όλες οι ειδήσεις

Power Pass: Παρατείνονται μέχρι τις 5 Ιουλίου οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

Κλιματική κρίση: Την αναγνωρίζουν ως Νο 1 πρόβλημα του πλανήτη, αλλά στο εσωτερικό τούς «καίει» η ακρίβεια

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: To 60% έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά – Ελάχιστοι οι αριστούχοι σε Γλώσσα, Αρχαία

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Συνέλαβαν φίλο του 18χρονου που πέθανε – Φέρονται να έκαναν κόντρες

ελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία