Κόσμος|28.06.2022 20:57

Ουκρανία: Πυραυλικό χτύπημα στο Κρεμεντσούκ: Καρέ - καρέ η κόλαση εκρήξεων από κάμερες ασφαλείας

Newsroom
Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε ο βομβαρδισμός εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Η Μόσχα υποστηρίζει πως έπληξε παρακείμενες αποθήκες πυρομαχικών, ενώ για έγκλημα πολέμου έκαναν λόγω οι ηγέτες των G7.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει τη ρωσική επίθεση της Ρωσίας στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας «έγκλημα πολέμου» και τονίζει ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσουκ της Ουκρανίας. Εκατοντάδες αθώοι πολίτες φέρεται ότι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα της επίθεσης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ζ. Μπορέλ. Τονίζει, επίσης, ότι πρόκειται για ακόμα μία «αποτρόπαια πράξη μιας σειράς επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων σε πολιτικά κτίρια και σε υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές».

«Ο συνεχής βομβαρδισμός αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων είναι καταδικαστέος και εντελώς απαράδεκτος και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», αναφέρει στη συνέχεια ο Ζ. Μπορέλ και καταλήγει λέγοντας ότι η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτές τις επιθετικές ενέργειες και όλες τις καταστροφές και τις απώλειες ζωών που προκαλούν και θα λογοδοτήσει γι' αυτές τις πράξεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό και ότι θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ντνίπρο - Οι διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα συντρίμμια που προκάλεσε μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, είπε ότι χτυπήθηκαν σιδηροδρομικές υποδομές και μια βιομηχανία ενώ μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών φλέγεται.

Στους 18 ο αριθμός των νεκρών

Στους 18 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό πλήγμα με ρωσικούς πυραύλους σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας. Πυροσβέστες και στρατιώτες αναζητούν σήμερα επιζώντες στα συντρίμμια του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου που επλήγη σε μια επίθεση, την οποία καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Δύση.

Συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο στον δρόμο όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και όπου οι διασώστες έχουν στήσει τη βάση τους. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν αυτό επλήγη από δύο ρωσικούς πυραύλους, όπως είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λουνίν, τον κυβερνήτη της Πολτάβα, της περιφέρειας αυτής νοτιοανατολικά του Κιέβου όπου βρίσκεται το Κρεμεντσούκ, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Αυτή η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Μια επιζήσασα της επίθεσης που νοσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο του Κρεμεντσούκ, η 43χρονη Λουντμίλα Μιχάιλιτς, λέει ότι έκανε τις αγορές της με τον σύζυγό της όταν από την έκρηξη τινάχθηκε στον αέρα. "Επεσα κάτω με το κεφάλι και θραύσματα με χτύπησαν στο σώμα. Το κτίριο κατέρρεε", λέει. "Ήταν μια κόλαση", προσθέτει ο 45χρονος σύζυγός της Μικόλα με ίχνη αίματος στον επίδεσμο που είναι τυλιγμένος στο κεφάλι του.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από το πυραυλικό πλήγμα εκδηλώθηκε φωτιά σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία κατασβέστηκε χθες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. "Το σημερινό ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι", δήλωσε χθες ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

"Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη", συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα "υπολογισμένο χτύπημα".

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7. Μετά την επίθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, αλλά ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση για να κερδίσει την συμπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου. "Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα πει το υπουργείο Άμυνάς μας, αλλά ήδη υπάρχουν υπερβολικά πολλές έντονες αποκλίσεις", έγραψε ο Πολιάνσκι στο Twitter.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι πύραυλοι προκάλεσαν πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας αποθήκης όπλων στην ουκρανική πόλη Κρεμεντσούκ και ότι η έκρηξη των πυρομαχικών προκάλεσε πυρκαγιά σε γειτονικό εμπορικό κέντρο που, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν λειτουργούσε.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σ' αυτό που το Κίεβο αποκάλεσε ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ και η G7 χαρακτήρισε ρωσικό έγκλημα πολέμου.

«Στο Κρεμεντσούκ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα υψηλής ακριβείας που είχαν παραληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος ακριβείας, επλήγησαν δυτικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά που ήταν συγκεντρωμένα στην αποθήκη», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του στο Telegram.

«Η έκρηξη των αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο δίπλα στην αποθήκη, το οποίο δεν λειτουργούσε», προσθέτει.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως το εμπορικό κέντρο επλήγη απ' ευθείας από ρωσικούς πυραύλους και περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό τη στιγμή του πλήγματος.

Το Κρεμλίνο θα σταματήσει την επίθεσή του, όταν το Κίεβο συνθηκολογήσει

Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα πως η επίθεσή του στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν συνθηκολογήσουν οι ουκρανικές αρχές και ο ουκρανικός στρατός.

«Η ουκρανική πλευρά μπορεί να βάλει τέλος στη σύγκρουση αυθημερόν. Πρέπει να διατάξει τις εθνικιστικές μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, πρέπει να διατάξει τους ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και πρέπει να εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία. Τότε όλα θα τελειώσουν μέσα σε μία ημέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη ρωσική πλευρά δεν έχει τεθεί καμιά προθεσμία ούτε χρονοδιάγραμμα: «προσανατολιζόμαστε σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου μας». Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται σύμφωνα με τα σχέδια», χρησιμοποιώντας το ρωσικό ευφημισμό για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ αντέδρασε με τα σχόλια αυτά σε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, τους οποίους κάλεσε «να κάνουν τα μέγιστα» για να βάλουν ένα τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα του.

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2022: Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα «φέρνουν» οι χαμηλές βαθμολογίες - Οι προβλέψεις για τα επιστημονικά πεδία

Χωρίς λεωφορεία και τρόλει την Τετάρτη η Αθήνα - Παρατείνεται για 1 χρόνο η παρουσία ιδιωτών στη δημόσια συγκοινωνία

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή πριν το τραγικό συμβάν - Ποινική δίωξη στον φίλο του 18χρονου

Ξάνθη: Σεξιστικό επεισόδιο με οδηγό ΚΤΕΛ - Ζήτησε από ζευγάρι να κατέβει από το λεωφορείο για ενδυματολογικούς λόγους

Ρωσίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαπόλεμος