Κόσμος|29.06.2022 12:25

Μεράλ Ακσενέρ για Μαδρίτη: «Υποχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας»

Μαρία Ζαχαράκη

Για υποχώρηση καταγγέλλει σήμερα η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, τον Τούρκο πρόεδρο στη Μαδρίτη, στη σύνοδο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν κέρδισε τίποτα από αυτό η χώρα. Το μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς η Τουρκία να μπορεί να αλλάξει τη στάση της, είπε η Ακσενέρ, ενώ κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν για εξαπάτηση του τουρκικού λαού.

Όπως ανέφερε η Μεράλ Ακσενέρ μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα: «Η αναγνώριση του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι καινούρια. Το σημαντικό ήταν να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα έδιναν τέλος στην παρουσία του PKK σε αυτές τις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση χωρίς να δει καμία απτή πρόοδο έβαλε την υπογραφή της και δυστυχώς αποτελεί παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας. Γιατί, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, ο τριμερής μηχανισμός θα μπει σε εφαρμογή αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή σε περίπτωση που αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργήσει, τότε η Τουρκία έχοντας χάσει το χαρτί του ΝΑΤΟ από τα χέρια της, θα πρέπει να συνεχίσει τις αντιρρήσεις της και να αναζητεί συνομιλητές. Στην πραγματικότητα, έχουμε δει τέτοιες καταστάσεις σε άλλες συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν και οι φίλοι του πριν. Το να εξαπατάται και να εξαπατά είναι κάτι σύνηθες για τον κ. Ερντογάν και τους φίλους του. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για το τουρκικό έθνος.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι στην 5η παράγραφο, ενώ το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, το YPG και το PYD ορίζονται ως οργανώσεις που αποτελούν κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Και πάλι, φαίνεται να χάθηκε μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για τα συμφέροντα της χώρας μας εξαιτίας της επιθυμίας του κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική ως εργαλείο για την εσωτερική πολιτική».

ειδήσεις τώραΝΑΤΟΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν