Κόσμος|30.06.2022 18:28

Κασουλίδης: Aρνητική εξέλιξη για την Κύπρο η συμφωνία Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ

Newsroom

Προβληματισμό για τη συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας η οποία ανοίγει το δρόμο για ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου,  Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι υπάρχουν πρόνοιες στη συμφωνία, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Άγκυρας στη Μόνιμη Διαρθρωτική Συνεργασία, Pesco.

Ο κύριος Κασουλίδης εξήγησε πως θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι χώρες όπως η Τουρκία - με τις συνεχείς προκλήσεις και την αναθεωρητική τους πολιτική - δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στην Pesco.

Πιθανό η Τουρκία να προβεί σε νέες προκλήσεις

Αναφερόμενος στις δυσκολίες με τις οποίες ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη η Κύπρος, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε το γεγονός ότι ορισμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ - τα οποία χαιρέτισαν τη χθεσινή συμφωνία - είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι παρά την αρνητική εξέλιξη, η κυβέρνηση δε θα αντιδράσει εν θερμώ, αλλά θα μελετήσει προσεκτικά τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξει. Την ίδια στιγμή, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο, η Τουρκία με το τέταρτο γεωτρύπανό της, να προβεί σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτές οι προκλήσεις, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με παράνομη γεώτρηση, είτε σε σημείο το οποίο αυθαίρετα η Άγκυρα θεωρεί ότι εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα, είτε σε αδειοδοτημένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία, τεμάχια.

Όλες οι ειδήσεις

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα F-16 της Τουρκίας – Τo αντίθετο δεν είναι προς το συμφέρον μας

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό φάρμακο

Η Γη της Ελιάς: Όλα όσα θα γίνουν στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν και η πασίγνωστη τραγουδίστρια που εισβάλει στον β' κύκλο

Υπουργός ΕξωτερικώνΤουρκίαΚύπροςΝΑΤΟΦινλανδίαΣουηδίαειδήσεις τώρα