Κόσμος|01.07.2022 07:15

Τουρκία: Απαγόρευση πρόσβασης στη Deutsche Welle και τη Voice of America

Μαρία Ζαχαράκη

Η πρόσβαση στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Deutsche Welle και της Voice of America, αποκλείστηκε κατόπιν σημερινής δικαστικής απόφασης, επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) να υποβάλουν αίτηση για άδεια, ώστε να συνεχίσουν τις εκπομπές τους στην Τουρκία.

Την εξέλιξη έκανε γνωστή ένας από τους ιδρυτές του Freedom of Expression Association

Την εξέλιξη έκανε γνωστή ένας από τους ιδρυτές του Freedom of Expression Association, IT Law Specialist Δρ. Γιαμάν Ακντενίζ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ακντενίζ, «η πρόσβαση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Deutsche Welle (http://dw.com) αποκλείστηκε με απόφαση του 1ου Ειρηνοδικείου της Άγκυρας με ημερομηνία 30/06/2022 και με αριθμό 2022/7978 D.

Η πρόσβαση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της American Voice (http://amerikaninsesi.com) αποκλείστηκε επίσης με την απόφαση του 1ου Ειρηνοδικείου της Άγκυρας με ημερομηνία 30/06/2022 και με αριθμό 2022/7982 D.».

Κόντρα τουρκικής κυβέρνησης και δυτικών ΜΜΕ

Στις 9 Φεβρουαρίου, το RTUK ανακοίνωσε ότι θα δώσει προθεσμία τριών ημερών για την αδειοδότηση της Φωνής της Αμερικής, της DW Turkish και του Euronews Turkish, διαφορετικά η πρόσβαση στους ιστότοπους θα αποκλειστεί.

Ο κανονισμός, ο οποίος δίνει στο τουρκικό ΕΣΡ (RTUK) την εξουσία να εποπτεύει τις διαδικτυακές εκπομπές, τέθηκε σε ισχύ το 2019. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα διαδικτυακά κανάλια που διαθέτουν και περιεχόμενο βίντεο πρέπει να λάβουν άδεια μετάδοσης από το RTUK. Οι ιστότοποι που μεταδίδουν μόνο γραπτό περιεχόμενο δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Η DW είχε δηλώσει από το Φεβρουάριο ότι δεν θα υποβάλει αίτηση για άδεια και ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει το θέμα στη δικαιοσύνη. Η VoA, από την άλλη, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική, θα προσφύγει στο RTUK.

Το RTUK, μετά από αίτηση του Euronews, κατάργησε την προϋπόθεση «απόκτησης άδειας εκπομπής μέσω Διαδικτύου». Η απόφαση ελήφθη με το επιχείρημα ότι το Euronews διέγραψε περιεχόμενο από τον ιστότοπό του, κάτι που φέρεται να το υποχρεώνει να λάβει άδεια μετάδοσης.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε στη Voice of America και τη Deutsche Welle 72 ώρες για να πληρώσουν το τέλος άδειας ή να διακόψουν τις υπηρεσίες τους.

Λογοκρισία καταγγέλλουν DW και VOA

Ο Peter Limbourg, Γενικός Διευθυντής της DW, είχε αναφέρει πριν από λίγους μήνες:

«Ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία υπόκεινται ήδη σε μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, τώρα επιχειρείται να περιοριστούν οι ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ. Το μέτρο αυτό σχετίζεται άμεσα με το δημοσιογραφικό περιεχόμενο των εκπομπών και όχι με τον τρόπο μετάδοσής τους. Αυτό δίνει στις τουρκικές αρχές την ευκαιρία να μπλοκάρουν όλο το περιεχόμενο σε μεμονωμένες, κρίσιμες ειδήσεις, εάν αυτές οι ιστορίες δεν διαγραφούν. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λογοκρισίας. Θα αντιταχθούμε σε αυτό και θα υποβάλουμε μήνυση ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων».

Στην ανακοίνωση που επικαλείται η DW Turkish, τονίστηκε ότι ο οργανισμός, μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν ειδήσεις, είναι «μία από τις λίγες πηγές από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες πληροφορίες» στην Τουρκία.

Στη δήλωση της VoA, αντίστοιχα, σημειώθηκε ότι η απαίτηση άδειας «εισήχθη για να λογοκρίνει ειδήσεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση».

«Η αδειοδότηση είναι ο κανόνας για τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές» και συνέχισε ως εξής: «Αντίθετα, το διαδίκτυο δεν είναι περιορισμένος πόρος και ο μόνος πιθανός σκοπός της απαίτησης αδειοδότησης για τη ροή είναι η λογοκρισία.

Η VoA είναι δημόσιος διεθνής ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Είναι νομικά υποχρεωμένο να παρέχει ‘ακριβείς, αντικειμενικές και περιεκτικές’ ειδήσεις στους θεατές σε όλες τις χώρες που εξυπηρετεί. Συνεπώς, το καταστατικό της VoA εμποδίζει τον οργανισμό να αποδεχτεί ή να επιτρέψει οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας. Οι αποφάσεις μας πρέπει πάντα να διέπονται από τα υψηλότερα επαγγελματικά δημοσιογραφικά πρότυπα. Επομένως, η VoA ούτε συμμορφώνεται με τις οδηγίες λογοκρισίας ή κατάργησης μιας ρυθμιστικής αρχής, ούτε συναινεί εθελούσια να υπόκειται σε λογοκρισία».

Όλες οι ειδήσεις

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οι «φωτιές» της Άγκυρας, τα F-16 και η στάση της Αθήνας: Το γεωπολιτικό πόκερ στη Μαδρίτη και η επόμενη ημέρα

Ενιαία η παραχώρηση των 22 κρατικών αεροδρομίων - Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου έως το 2024

Πανελλαδικές: Η απορρόφηση στην αγορά εργασίας και τα μεταπτυχιακά είναι οι «κράχτες» των ΑΕΙ ενόψει μηχανογραφικών

ΤουρκίαDeutsche Welleειδήσεις τώραλογοκρισία