Κόσμος|02.07.2022 19:43

Δεν θα το πιστεύετε: Αυτή η χώρα χρεώνει τους τουρίστες 200 δολάρια ανά διανυκτέρευση μόνο και μόνο για να την επισκεφτούν

Newsroom

Δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού οι τουρίστες θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στο Μπουτάν. Το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, που είναι σφηνωμένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία,  προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία του.

Η χώρα με τις γραφικές φυσικές ομορφιές και τον αρχαίο βουδιστικό πολιτισμό, έλαβε δραστικά μέτρα νωρίς και απαγόρευσε τον τουρισμό τον Μάρτιο του 2020, όταν εντοπίστηκε εκεί το πρώτο κρούσμα COVID-19.

Η συνταγματική μοναρχία με λιγότερους από 800.000 κατοίκους έχει αναφέρει λιγότερες από 60.000 μολύνσεις και μόνο 21 θανάτους, αλλά η οικονομία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο οικονομικά έτη, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπουτάν (TCB) δήλωσε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Θα χρεώνονται, ωστόσο, με τέλος βιώσιμης ανάπτυξης ύψους 200 δολαρίων ανά τουρίστα ανά διανυκτέρευση, από 65 δολάρια που χρεώνονται εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νέο τέλος θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των τουριστών στον άνθρακα.

«Ο κορονοϊός μας επέτρεψε να επαναπροσδιορίσουμε - να επανεξετάσουμε πώς ο τομέας μπορεί να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα... διατηρώντας παράλληλα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα», δήλωσε ο Tandi Dorji, πρόεδρος του TCB και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σε δήλωσή του.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το Μπουτάν αναθεώρησε τα πρότυπα για τους παρόχους υπηρεσιών, όπως ξενοδοχεία, ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες και οδηγούς.

Το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων έχει εμβολιάσει το 90% του πληθυσμού του, αποτελώντας φάρο ελπίδας για μια περιοχή που παλεύει με το Covid.

Το Μπουτάν άνοιξε για τουρίστες υψηλού εισοδήματος το 1974, οπότε δέχθηκε 300 επισκέπτες. Ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε 315.600 το 2019, αυξημένος κατά 15,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του TCB.

Οι επισκέπτες θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους δικούς τους πράκτορες και να σχεδιάζουν τα προγράμματα, ενώ πριν μπορούσαν να επιλέξουν μόνο από τα πακέτα που προσέφεραν οι πράκτορες.

Ο Sangay Phuntso, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Always Bhutan Travel στην πρωτεύουσα Thimphu, δήλωσε ότι τα τέλη μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους, αλλά όχι τους πλουσιότερους επισκέπτες.

«Όσοι μπορούν να ξοδέψουν είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Phuntso. «Είμαστε ενθουσιασμένοι».

ταξίδιαπανδημίαΚορονοϊόςειδήσεις τώρατουρισμόςΙμαλάια