Κόσμος|02.07.2022 17:56

Τουρκία: Επέτειος της σφαγής 33 διανοούμενων - Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας

Μαρία Ζαχαράκη

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της θυμάται σήμερα η Τουρκία.Στις 2 Ιουλίου 1993, 33 διανοούμενοι Αλεβίτες, που είχαν προσκληθεί στη Σεβάστεια στο πλαίσιο του εορτασμού του Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ, δολοφονήθηκαν μέσα στο ξενοδοχείο Μάντιμακ . Σήμερα κατά την 29η επέτειο αυτής της πρωτόγνωρης σφαγής εναντίον διανοουμένων της χώρας βρίσκει την Τουρκία το ίδιο ακόμη πολωμένη θρησκευτικά, εθνολογικά και πολιτικά. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δαχτυλοδείχτηκε, επειδή είναι Αλεβίτης και όχι σουνίτης όπως η πλειοψηφία των Τούρκων και δη των ηγετών.

Οι διανοούμενοι κατέφυγαν στο ξενοδοχείο για να προστατευτούν από τις επιθέσεις αντιδραστικών ομάδων, ωστόσο αυτό έμελλε να γίνει ο τάφος τους, όταν το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες εξαιτίας της βενζίνης που έριξε στο ξενοδοχείο το αγριεμένο πλήθος. 33 συγγραφείς, ποιητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και δύο υπάλληλοι στο ξενοδοχείο κάηκαν θανάσιμα ή πνίγηκαν από τον καπνό. Σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι ξενοδοχείου.

Πολιτικός ηγέτης ο φερόμενος ως «προβοκάτορας» της σφαγής

Ο πολύ γνωστός και στην Ελλάδα συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν, ο οποίος επέζησε από την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο, κατηγόρησε τον Τεμέλ Καραμολάογλου, σημερινό ηγέτη του μικρού ισλαμικού κόμματος Ευημερίας Τουρκία ότι προκάλεσε την οργή της ομάδας φωνάζοντας «Ευτυχισμένη Γάζα».

Οι εφημερίδες επίσης της εποχής υποστήριξαν ότι «προβοκάτορας» ήταν τότε δήμαρχος Καραμολάογλου, ο οποίος όμως δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες περί υποκίνησης πλήθους. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να κατευνάσει τα πλήθη και ότι λυπάται πολύ για τους θανάτους, αλλά ποτέ δεν χαρακτήρισε τα γεγονότα ως σφαγή.

Έγκλημα δίχως τιμωρία

Οι έρευνες που ξεκίνησαν σε διάφορα δικαστήρια κατέληξαν στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο εξέδωσε απόφαση περί αναρμοδιότητας και έστειλε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο.

Το 2001, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε 33 από τους κατηγορούμενους που επιχείρησαν οργανωμένη απόπειρα κατά της Δημοκρατίας σε θανατική ποινή, ενώ 4 καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια και ένας σε 15 χρόνια.

Οι συνεχιζόμενες αγωγές και προσφυγές των δικηγόρων τους όμως συνεχίστηκαν για χρόνια κι η υπόθεση έκλεισε πέρυσι, μετά από 20 χρόνια, με την αιτιολογία της παραγραφής.

Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Τουρκία

Οι νεκροί του Μάντιμακ τιμούνται σε όλη τη χώρα, ειδικά στη Σεβάστεια. Φέτος, κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Pir Sultan Abdal και το Παράρτημα του Ιδρύματος Πολιτισμού Ανατολίας Hac? Bektas Veli Sivas και ξεκίνησαν να περπατούν προς το ξενοδοχείο Μάντιμακ. Η τουρκική αστυνομία χθες το βράδυ έκλεισε τις εισόδους και εξόδους προς τη Σεβάστεια για να μην υπάρξουν μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια. Το μπροστινό μέρος του ξενοδοχείου επίσης είναι αποκλεισμένο.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε: «Τιμώ τις ψυχές μας, που χάθηκαν στη Σφαγή της Σεβάστειας και των οποίων τον πόνο νιώθουμε στις καρδιές μας. Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια βάσανα σε αυτές τις χώρες, είναι χρέος μας να φυτέψουμε τους σπόρους της αγάπης και να εξασφαλίσουμε ενότητα και αλληλεγγύη».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, από την πλευρά της δήλωσε: «Ο πόνος από την πυρκαγιά πριν από 29 χρόνια στο ξενοδοχείο Mad?mak εξακολουθεί να είναι μέσα μας… Τιμώ τη μνήμη όλων των πολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές τους».

Όλες οι ειδήσεις

Θέμης Αδαμαντίδης: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τραγουδιστής - Δεν μπορεί να πλησιάσει τη σύντροφό του

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο στο OPEN από την κινηματογραφική ληστεία - Η μάχη ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο και οι απειλές των δραστών

Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη: Αστυνομικός απελευθέρωσε από λάθος κρατούμενο λόγω... φόρτου εργασίας

Συγκλονιστική αποκάλυψη από την Βέρα Πάου - Με βίασε σημαντικός αξιωματούχος του ποδοσφαίρου όταν ήμουν νεαρή παίκτρια

Τουρκίασφαγήειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου