Κόσμος|04.07.2022 18:19

Στη δημοσιότητα συνομιλία Μακρόν - Πούτιν πριν τη ρωσική εισβολή: Οργή της Μόσχας, αντιδράσεις και στη Γαλλία

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της ΕΕ όσο και στη Μόσχα προκαλεί η δημοσιοποίηση συνομιλίας μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ήρθε τώρα στο «φως» τη δημοσιότητας. Τη συνομιλία κατέγραψαν Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μάλιστα την παρακολούθησαν ζωντανά. 

O Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναφέρεται στο αίτημα του Ζελένσκι για απόκτηση πυρηνικών, αλλά και στις εκκλήσεις του Μακρόν για εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ

«Ο αγαπητός συνάδελφος, κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σας κοροϊδεύει. Δεν ξέρω αν το ακούσατε, αλλά χθες είπε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στα πυρηνικά όπλα» ακούγεται να λέει ο Ρώσος πρόεδρος. 

Σε άλλο σημείο ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρεται στους «αποσχιστές», τονίζοντας πως  «Δεν δίνουμε δεκάρα για τις απόψεις τους», ενώ απευθυνόμενος στον Πούτιν του λέει «Αυτά που λες με κάνουν να αμφιβάλλω για το αν θες να διαπραγματευτείς». 

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραβίαση απορρήτου και αναποτελεσματικές ενέργειες στην εξωτερική πολιτική.

«Όταν γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσίας φυσικά είναι εμπιστευτικές. Γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.  Φαίνεται ότι η συνομιλία του Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο καταγράφηκε από δημοσιογράφους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πως ερμηνεύουν τη διπλωματία» σημείωσε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Αντιδράσεις, όμως κατά του Μακρόν σημειώθηκαν και στη Γαλλία με πολλούς να θεωρούν λάθος τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή για το γεωπολιτικό σκηνικό. 

Όλες οι ειδήσεις

Θέμης Αδαμαντίδης: Αναβολή της δίκης του τραγουδιστή για τις 14 Ιουλίου - Ιατροδικαστική ζήτησε η υπεράσπιση

Ψηφιακή κάρτα: «Xτυπούν κάρτα ενώ συνέχιζαν να δουλεύουν» - Καταγγελίες για καταστρατήγησή του μέτρου

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του, λέγοντας μη δίνετε F-16 στην Τουρκία -Τέτοιες προσπάθειες δεν θα αποδώσουν

Λεξ: «Βούλιαξε» το γήπεδο του Πανιώνιου - 20.000 θεατές αποθέωσαν τον ράπερ στη συναυλία του στη Νέα Σμύρνη

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλία