Κόσμος|06.07.2022 14:49

Η Ουκρανία ζητεί από την Τουρκία να ερευνήσει άλλα τρία ρωσικά πλοία με κλεμμένα σιτηρά

Μαρία Ζαχαράκη

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να διερευνήσει τις διελεύσεις και τα φορτία τριών πλοίων υπό ρωσική σημαία, καθώς πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κλοπή σιτηρών, σύμφωνα με το Reuters σήμερα επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς έστειλαν επιστολή στις 13 Ιουνίου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας του να ερευνήσει τα τρία πλοία και να παράσχει στοιχεία. Τα πλοία ταξίδεψαν από τον κύριο τερματικό σταθμό σιτηρών της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Ουκρανία πίεσε την Τουρκία να λάβει έγγραφα σχετικά με το φορτίο και την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Τα φορτηγά-πλοία Mikhail Nenashev, Matros Pozynich και Matros Koshka ανήκουν σε θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας United Shipbuilding Corporation.

Το Reuters ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση ή τον τελικό προορισμό των σιτηρών στα πλοία που αναφέρονται στην επιστολή. Το Κρεμλίνο δεν απάντησε.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία με χωριστή επιστολή της στις 30 Ιουνίου να συλλάβει επίσης ένα άλλο πλοίο με ρωσική σημαία, λέγοντας ότι μετέφερε ουκρανικά σιτηρά από το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Η Τουρκία σταμάτησε το φορτηγό πλοίο και ερευνά τον ισχυρισμό της Ουκρανίας.

Το Reuters ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις δύο επιστολές. Σε δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι είχε διερευνήσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία.

«Διαπιστώσαμε ότι το λιμάνι αναχώρησης των πλοίων και η προέλευση των εμπορευμάτων είναι η Ρωσία, σύμφωνα με τα αρχεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 23 Ιουνίου.

Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε στο Reuters είπε ότι η συνεργασία με Ουκρανούς αξιωματούχους βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ιλκνούρ Τσεβίκ, σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κατασχέσει τα σιτηρά και θα τα πουλήσει για λογαριασμό της Ουκρανίας, αν διαπιστωθεί ότι έχουν κλαπεί, ανέφερε στο BBC.

Η Ουκρανία κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία για κλοπή σιτηρών μετά την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η σύγκρουση έχει εγείρει ανησυχίες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Από 1η Ιανουαρίου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Μητροκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ο δράστης έμενε στο σπίτι με τη νεκρή - «Κάποιες φορές φώναζε», λένε οι γείτονες στο ethnos.gr

Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος απέδρασε από το νοσοκομείο Γεννηματάς

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε επί σκηνής σε συναυλία του στο Ντιτρόιτ - Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο

ΤουρκίαπλοίαΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα