Κόσμος|06.07.2022 15:13

Συνομιλίες HAE - Τουρκίας για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Χαμάντ Μοχάμεντ Τάνι Αλ Ρουμάιθ, είχαν συνομιλίες στην Άγκυρα την Τρίτη.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τη στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τους διμερείς δεσμούς τους μετά από χρόνια αντιπαράθεσης σε ζητήματα, όπως το μέλλον της Λιβύης, την Αραβική Άνοιξη και τους στενούς δεσμούς της της Άγκυρας με τον περιφερειακό αντίπαλο των ΗΑΕ, το Κατάρ.

Μια νέα εποχή ξεκίνησε στις σχέσεις αφού ο ντε φάκτο ηγέτης των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ταξίδεψε στην Άγκυρα τον Νοέμβριο για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν έκτοτε αρκετές συμφωνίες σε τομείς όπως η άμυνα και η οικονομία. Ο Ερντογάν ταξίδεψε στα εμιράτα τον Φεβρουάριο για να ανταποδώσει την επίσκεψη.

Η Τουρκία επιδιώκει στενότερη αμυντική συνεργασία με τα ΗΑΕ, αφότου τελευταία ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Τα ΗΑΕ υπέγραψαν αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα το 2020 και ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο νησί της Κρήτης.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Από 1η Ιανουαρίου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Μητροκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ο δράστης έμενε στο σπίτι με τη νεκρή - «Κάποιες φορές φώναζε», λένε οι γείτονες στο ethnos.gr

Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος απέδρασε από το νοσοκομείο Γεννηματάς

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε επί σκηνής σε συναυλία του στο Ντιτρόιτ - Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο

ΤουρκίαΗνωμένα Αραβικά Εμιράταειδήσεις τώραΑκάρ