Κόσμος|07.07.2022 16:00

Μπόρις Τζόνσον: Τα πέντε σκάνδαλα που τον «έκαψαν» - Από τα κορονοπάρτι, στα ψέματα και τα σεξουαλικά αδικήματα

Newsroom

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας την Πέμπτη, δήλωσε κυβερνητική πηγή, αφού εγκαταλείφθηκε από τους υπουργούς και τους νομοθέτες του Συντηρητικού Κόμματός του, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος για να κυβερνήσει.

Μετά από ημέρες μάχης για να κρατήσει τη θέση του, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από όλους τους συμμάχους του, εκτός από λίγους, αφού το τελευταίο διάστημα μια σειρά σκανδάλων «διέλυσε» την προθυμία τους να τον υποστηρίξουν.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σκάνδαλα που έπληξαν πολιτικά τον Τζόνσον, όπως τα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Οι μαζικές παραιτήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ήρθαν μετά τις καταγγελίες ενός ανώτερου πρώην δημόσιου υπαλλήλου ότι το γραφείο του Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν εναντίον του Κρίστοφερ Πίντσερ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, δίνοντάς του την ευθύνη για την ευημερία άλλων συντηρητικών βουλευτών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πίντσερ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το κόμμα, αφού παραδέχθηκε ότι «είχε κάνει άλλους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα» κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου που είχε καταναλώσει αλκοόλ. Στη συνέχεια προέκυψε ότι ο Πίντσερ είχε αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.

Το γραφείο του Τζόνσον δήλωσε αρχικά ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για καταγγελίες του παρελθόντος κατά του Πίντσερ. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο ανώτερος πρώην δημόσιος υπάλληλος Σάιμον ΜακΝτόναλντ έγραψε επιστολή στην οποία ανέφερε πως είχε διερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και είχε κάνει δεκτές τις καταγγελίες.

Partygate

Ο όρος «Partygate» αναφέρεται στο σκάνδαλο σχετικά με τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του ίδιου του Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι γενεθλίων, ενώ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ αφού προέκυψε ότι το προσωπικό είχε διασκεδάσει στη Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο του 2021.

Μια έκθεση ενός ανώτερου δημόσιου υπαλλήλου έδωσε έναν απολογισμό - «φωτιά» για μια σειρά παράνομων πάρτιεν μέσω lockdown, περιγράφοντας λεπτομερώς περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και εμετού από το προσωπικό.

Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να ερευνά αν ο Τζόνσον.... παραπλάνησε τους νομοθέτες επανειλημμένα όταν αρνήθηκε ότι γνώριζε για τα παράνομα πάρτι. Ο Μπόρις Τζόνσον λέει πως πίστευε ειλικρινά τότε ότι οι συγκεντρώσεις δεν παραβίαζαν τον νόμο, αλλά τώρα αποδέχεται ότι έκανε λάθος.

Άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν «πληγεί» και από άλλα σκάνδαλα βουλευτών που κατηγορούνται για σεξουαλικές ατασθαλίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που οδήγησαν σε παραίτηση βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Συντηρητικοί έχασαν τις ειδικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα για την αντικατάστασή τους.

Ο συντηρητικός νομοθέτης Ιμράν Αχμάντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ενός 15χρονου αγοριού. Ο Νιλ Πάρις, ένας άλλος Συντηρητικός νομοθέτης, παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε ότι παρακολούθησε δύο φορές πορνογραφία στο τηλέφωνό του στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε «μια στιγμή τρέλας».

Άλλος ένας Συντηρητικός νομοθέτης συνελήφθη ως ύποπτος για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Ο νομοθέτης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Μάιο και δεν έχει κατονομαστεί στα ΜΜΕ για να προστατευθεί η ταυτότητα του φερόμενου ως θύματος.

Υπόθεση Όουεν Πάτερσον

Τον περασμένο χρόνο, μία επιτροπή του κοινοβουλίου συνέστησε την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Όουεν Πάτερσον για 30 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ' αμοιβή» ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν.

Οι Συντηρητικοί ψήφισαν αρχικά στο κοινοβούλιο για να σταματήσει η αναστολή του Πάτερσον και να αναθεωρηθεί η διαδικασία έρευνας. Έπειτα από πρωτοσέλιδα του Τύπου, ο Πάτερσον παραιτήθηκε και η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προτεινόμενες αλλαγές για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Οι Συντηρητικοί έχασαν τις τοπικές εκλογές που έγιναν για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του Πάτερσον στο κοινοβούλιο.

Ανακαίνιση με ταπετσαρία... 200.000 λιρών

Έπειτα από μια ανακαίνιση του διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί ακόμα και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον -την οποία ανέλαβε ένας σχεδιαστής διασημοτήτων και η οποία περιέλαβε χρυσή ταπετσαρία αξίας 200.000 λιρών - η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν με ακρίβεια μια δωρεά για την πληρωμή της συγκεκριμένης ανακαίνισης.

Ο σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον επέκρινε αργότερα τον πρωθυπουργό ότι δεν αποκάλυψε ορισμένα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον δωρητή. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον δεν είχε πει σκόπιμα ψέματα για τα μηνύματα.

Όλες οι ειδήσεις

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Θα μείνει πρωθυπουργός μέχρι να υπάρξει διάδοχος

Σκιάθος: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που η τουρμπίνα αεροπλάνου εκτοξεύει την τουρίστρια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας από Παρασκευή

Rihanna: Η τραγουδίστρια είναι και επίσημα η νεότερη δισεκατομμυριούχος στο Forbes

κορονοπάρτιειδήσεις τώραΒρετανίαΜπόρις Τζόνσονπάρτισκάνδαλο