Κόσμος|08.07.2022 10:30

Γιατί οι δολοφονίες με όπλο είναι σπάνιες στην Ιαπωνία

Newsroom

Σε απόλυτο σοκ βρίσκεται η ιαπωνική κοινωνία λόγω της επίθεσης που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε – μακροβιότερος πρωθυπουργός της ιστορίας – από πυροβολισμό.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι δολοφονικές επιθέσεις με όπλο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Για την ακρίβεια η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών από πυροβολισμό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το CNN, το 2018, στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μόλις εννέα θάνατοι από πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 39.740 νεκρούς στις ΗΠΑ.  Το 2019, υπολογίζεται ότι μόλις 310.400 πολίτες στην Ιαπωνία οπλοφορούσαν, σε μια χώρα 125 εκατομμυρίων.

Μάλιστα, ακόμα και δολοφονίες που γίνονται από την περίφημη ιαπωνική μαφία «Γιάκουζα» γίνονται συνήθως με άλλους τρόπους, όπως με αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αυστηρή νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Μάλιστα, το μόνο όπλα που μπορεί να αγοράσει κάποιος είναι τα κυνηγετικά και τα αεροβόλα τουφέκια, κι αυτά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Προκειμένου να αγοράσει κάποιος όπλο χρειάζεται να παρακολουθήσει ένα ολοήμερο μάθημα οπλοχρησίας και ακολούθως να περάσει γραπτές εξετάσεις και τεστ ακρίβειας σε σκοπευτήριο.

Πρέπει, επίσης, να υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ και να περάσει από αυστηρό ιατρικό έλεγχο αλλά και έλεγχο οικονομικής κατάστασης, εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα και των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Τελευταία φορά που υπήρξε παρόμοιο περιστατικό με την δολοφονική επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε, ήταν το 2007 όταν ο δήμαρχος του Ναγκασάκι στη νότια Ιαπωνία, Iccho Ito, πέθανε αφού πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στην πλάτη από έναν γκάνγκστερ.

Όλες οι ειδήσεις

Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»

Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα

Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη

Όταν ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα: Ο Αθάνατος Κιν Ιλ Σουνγκ και 10 απίστευτα πράγματα που προκαλούν γέλιο και κλάμα

δολοφονίαοπλοκατοχήΣίνζο ΆμπεΙαπωνίαειδήσεις