Κόσμος|12.07.2022 08:43

Ιστορική στιγμή: Αρχαίοι γαλαξίες αποκαλύπτονται στην πρώτη εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb - H βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος

Newsroom

Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα μακρινών γαλαξιών, όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη εικόνα που εξασφαλίζεται από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο, που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα και το οποίο υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την απαρχή του σύμπαντος.

Το μικρό κομμάτι του σύμπαντος, που ονομάζεται SMACS 0723 καταγράφηκε  λεπτομερώς από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST)Απεικονίζεται το φως από πολλούς διαφορετικούς γαλαξίες που αναβοσβήνουν, μεταξύ των παλαιότερων στο σύμπαν. 

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την εικόνα σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για  μια «ιστορική στιγμή» και πρόσθεσε ότι παρέχει «ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας».

«Είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστεί κανείς»,  είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι εκπληκτικό. Είναι μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία, για την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα» υπογράμμισε. 

Ο Μπιλ Νέλσον, διαχειριστής της NASA, δήλωσε ότι η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών να κάμπτεται γύρω από άλλους γαλαξίες, ταξιδεύοντας για δισεκατομμύρια χρόνια πριν φτάσει στο τηλεσκόπιο. «Κοιτάμε πίσω περισσότερο από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι οι εικόνες που θα κυκλοφορήσουν από τη διαστημική υπηρεσία θα φτάσουν ακόμα πιο πίσω, σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο έναρξης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή» τόνισε. 

Η δημοσιοποίηση της εικόνας αποτελεί μια προεπισκόπηση μιας σειράς έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης από το JWST που θα παρουσιάσει η NASA την Τρίτη. Θα περιλαμβάνουν «τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Νέλσον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωπικός γιατρός: Στις 500 έφθασαν οι εγγραφές των γιατρών – Προς αναβολή οι «ποινές» για τους πολίτες

ΑΠΘ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πίσω από τους πυροβολισμούς βλέπει ο πρύτανης - Πώς μπήκαν στο campus οι δράστες

Τύμβος Μαραθώνα - Ραμνούντας - Αμφιαράειο: Μετά από 7.000 χρόνια ανοίγει ο δρόμος που θα ενώσει τα τρία κέντρα της αρχαιότητας

Όλα τέλειωσαν: Σημειώματα αυτοκτονίας πασίγνωστων ανθρώπων που προκάλεσαν αίσθηση - Από τον Λιαντίνη στον Μποντλέρ

σύμπανειδήσεις τώρατηλεσκόπιοJames WebbNASAΤζο Μπάιντεν