Κόσμος|14.07.2022 19:07

Τουρκικά ΜΜΕ για κατάθεση τροπολογίας στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 από ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Η είδηση περί απόσυρσης μιας εκ των δύο τροπολογιών από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Chris Pappas και Frank Palone και περί αναθεώρησης της δεύτερης αναπαρήχθη ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ.

Με τίτλο «Το ελληνικό - Ε/Κ λόμπι κάνει ένα βήμα πίσω για τα F-16», ο Γιώργος Κιρμπάκης σε ανταπόκριση από την Αθήνα για την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Χουριέτ” τόνισε ότι ο όρος «υπερπτήσεις» στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών βασίζεται σε ελληνικούς ισχυρισμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Χουριέτ” ‘η Ελλάδα θεωρεί τέτοιες πτήσεις «παραβίαση» της κυριαρχίας της, υποστηρίζοντας ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «πέταξαν πάνω από κατοικημένα νησιά» 15 φορές την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου πέρυσι και 120 φορές την ίδια περίοδο φέτος. Η Τ/Πολεμική Αεροπορία απαντά μόνο σε προκλητικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας «Ακσάμ» φέρει τίτλο «Το ελληνικό λόμπι υποχωρεί στα F-16», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» «Ανάποδη ταχύτητα από το ελληνικό λόμπι», η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Γενί Τσαγ» αναφέρει «Το νομοσχέδιο για την πώληση του F-16 αποσύρθηκε», η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Karar» φέρει τίτλο «Η κρίση των F-16 επιλύεται βήμα προς βήμα», και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Birlik» αναφέρει «Το νομοσχέδιο F-16 αποσύρθηκε στις ΗΠΑ».

Από την άλλη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Turkiye ανέφερε «Εμπόδιο στις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία».

Τουρκικά ΜΜΕ για φωτογράφιση ηγέτη MHP με χάρτη που απεικονίζει τμήμα ελληνικής επικράτειας ως υποτιθέμενο τουρκικό έδαφος

Η αντιπολιτευόμενη εθνικιστική κεμαλική εφημερίδα «Σοζτζού» ανέφερε σε άρθρο με τίτλο «Ο χάρτης του Bahceli έγινε κρατικό πρόβλημα» ότι ‘εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σχετικό άρθρο στην επίσης αντιπολιτευόμενη εθνικιστική κεμαλική εφημερίδα «Κορκουσούζ» με τίτλο «Ο Χάρτης» ο δημοσιογράφος Γκιουρκιάν Χατζίρ, αναφέρει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν πολύ θυμωμένος και έφτασε στο σημείο να προσβάλει τον Μπαχτσελί. Η Γερμανία ζήτησε εξηγήσεις. Ξεκίνησαν οι διεργασίες για ένα ψήφισμα καταδίκης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Λοιπόν, τι ήταν αυτός ο χάρτης που έφτιαξαν οι Ulku Ocaklar? [σσ. Γκρίζοι Λύκοι]; Είχε πράγματι τέτοια απαίτηση, τέτοια πρόθεση η Τουρκία;.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Σελίν Χαν Γενίατζούν, δήλωσε «Ετοιμάστηκε εξ ολοκλήρου με πρωτοβουλία των κεντρικών γραφείων Ulku Ocaklar?. Υπάρχουν χάρτες που παίρνουν το όνομά τους από διάφορες πόλεις της Δύσης. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας χάρτης της Σεβίλλης. Αναφέρονται τόσο στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία όσο και στη σύγχρονη ζωή. Θέλαμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα φτιάχνοντας έναν χάρτη των Ulku Ocaklar? [σσ. Γκρίζων Λύκων]. Το βλέπουμε στην ελληνική κοινή γνώμη. Μιλάνε όπως ‘θα χτυπήσουμε τα Στενά, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας’. Αντί να το κάνω αυτό θέμα, να μιλούν για τη δική μου γη, θα ανοίξω συζήτηση για τα δικαιώματά μου στα εδάφη τους».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Διαβάστε τον ναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που λέει: «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τις αυταπάτες της Ελλάδας. Γιατί έχουν σφετεριστεί στα 152 νησιά μας, βραχονησίδες και βράχους στο Αιγαίο. Κατάργησαν τους όρους μεταβίβασης της κυριαρχίας στα νησιά που τους μεταβιβάστηκαν υπό όρους. Επίσης, τα αγνόησαν όλα αυτά και δημοσίευσαν έναν χάρτη της Κωνσταντινούπολης ως το ‘Ελληνορθόδοξο Πατριαρχικό Κράτος’. Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσαν έναν χάρτη που δείχνει τη Θράκη ως ελληνικό έδαφος. Δεν είναι πράγματα να μιλούν για αυτόν τον χάρτη χωρίς να τους πεις τίποτα. Γιατί δεν λέμε τίποτα στη Χρυσή Αυγή της Ελλάδας; Οι Έλληνες συγκροτούν τώρα τον στόλο Ραφάλ. Υπάρχουν σημάδια για βομβαρδισμό της Τουρκίας σε αυτά. Ο χάρτης μας της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ξεκάθαρος».

Κοινή άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ

Η φιλοκυβερνητική ισλαμιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» με τίτλο «Οι Σιωνιστές επεκτείνουν τη συνεργασία με την Ελλάδα» σημειώνει, την επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαίρ Λαπίντ.

«Ο Λαπίντ επικοινώνησε με τον Μήτσο τηλεφωνικά. Το Ισραήλ και η Ελλάδα, ενεργώντας από κοινού λόγω της αντίθεσή τους στην Τουρκία, επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία».

‘Επενδύσεις’ στα κατεχόμενα Βαρώσια

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα Βαρώσια περιμένουν τη Ferrari και τη Jaguar» ότι «όταν η ΤΔΒΚ ολοκληρώσει το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων, που έχει μείνει πίσω 3 χρόνια, αναμένεται να κερδίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η λεωφόρος JFK, όπου πριν από 46 χρόνια βρίσκονταν τα γιγάντια ξενοδοχεία και τα παγκόσμια εμπορικά σήματα, θα επανέλθει στην παλιά της κατάσταση. Αναμένεται να επιστρέψουν και μάρκες όπως η Ferrari, η Lamborghini και η Jaguar, που είχαν προηγουμένως εκθεσιακούς χώρους στη λεωφόρο. Στο πλαίσιο των εγκαινίων ξεκινά η επιστροφή των ακινήτων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Μαζί με το Golden Sand, το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στον κόσμο, 105 ξενοδοχεία συνολικής χωρητικότητας 10.000 κλινών, 4.469 ενοικιαζόμενες και ιδιωτικές κατοικίες, 1.953 εμπορικοί χώροι εργασίας, 21 τράπεζες, 9 τόποι λατρείας και 24 αίθουσες θεάτρου/κινηματογράφου θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Power Pass: Θα καλύψει και τους λογαριασμούς Ιουνίου - Οργή των πολιτών για τα μικρά ποσά

Αντιπαράθεση για απελευθέρωση Λιγνάδη: «Πολιτικό παιχνίδι Κούγια» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Επί ημερών του έγινε υποχρεωτική η αναστολή», απαντά ο δικηγόρος

Φρικτό τροχαίο στο δρόμο Λαμίας - Λιβαδειάς: Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες

Αμμώδης, με ζεστά νερά και μηδαμινό κόστος: Η παραλία-όνειρο 50’ μακριά από την Αττική είναι το θερινό όνειρο των Αθηναίων

τουρκικά F-16ειδήσεις τώραΤουρκίατουρκικά ΜΜΕτροπολογία