Κόσμος|15.07.2022 09:55

Μάριο Ντράγκι: Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Τι συνέπειες θα έχει για την Ευρώπη μια πιθανή απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία

Newsroom

Στα πρόθυρα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της Πέμπτης. Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε χθες την παραίτηση του μετά την άρνηση των 5 αστέρων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΕΚΤ. Ωστόσο, το πολιτικό θρίλερ δεν έχει τελειώσει.

Αντίθετα αναμένεται τις επόμενες να κορυφωθεί. Την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην ιταλική  Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συμμαχία, της οποίας ηγείται ο Ντράγκι τελικά θα επιβιώσει.

Οι χθεσινές εξελίξεις στην Ιταλία προκάλεσαν αναταραχή τις αγορές, με το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και τη διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων -που θεωρείται βασικός δείκτης κινδύνου- να αυξάνεται. Η παραίτηση Ντράγκι θα  έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως για την οικονομία της Ιταλίας εκτιμούν οι αναλυτές, ωστόσο προειδοποιούν ότι μπορεί να δημιουργήσει κλυδωνισμούς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Παράλληλα, η αποχώρηση του θα αλλάξει του συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, όπως αναφέρει το POLITICO ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην ΕΕ.  Πιο συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι σε συνεργασία με τον Μακρόν διεκδικούσαν έντονα να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ.

Τέλος, στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο Ντράγκι είναι ένας από τους ηγέτες που άσκούσαν πίεση, ώστε να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου ίσως και του φυσικού αερίου. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενεργειακός εφιάλτης και σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για επάρκεια και τιμές

Κορονοϊός: Μπάχαλο στα νοσοκομεία με ασθενείς covid - Στοιβαγμένοι στα επείγοντα περιμένοντας για κρεβάτι

Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές στους δικαιούχους - Διεύρυνση του προγράμματος αλλά αντιδράσεις για τα ποσά

Οι Αμερικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» τα τουρκικά F16 - Οι πολιτικές Ερντογάν, οι S-400 και τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

Ποια ήταν η Χιροσίμα της Βραζιλίας: Η τραγωδία που ακόμα και σήμερα 72 χρόνια μετά ουδείς έχει ξεχάσει



ψήφος εμπιστοσύνηςπαραίτησηΜάριο Ντράγκιειδήσεις τώρα