Κόσμος|18.07.2022 11:43

Νέα υγειονομική «βόμβα» στην Αφρική: Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ στη Γκάνα

Newsroom

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ επιβεβαίωσαν οι αρχές στην Γκάνα της Δυτικής Αφρικής. Ο ιός, που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Έμπολα, είναι άκρως μεταδοτικός και επικίνδυνος.

Στην ανακοίνωσή τους οι αρχές αναφέρουν ότι δύο ασθενείς διαγνώστηκαν θετικοί με τον ιό πριν από μερικές μέρες, αφότου υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Σενεγάλης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης Ασάντι, όπου και κατέληξαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται 98 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους νοσούντες.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Μάρμπουργκ – Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων, γνωστών ως fruit bats, ενώ διασπείρεται στον άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα που δημιουργεί η νόσηση είναι πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, εμετοί και αιμορραγία.

Η σύσταση των τοπικών αρχών προς τους πολίτες είναι να αποφεύγουν σπηλιές και να μαγειρεύουν καλά τα γεύματά τους πριν τα καταναλώσουν. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Μάρμπουργκ, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν πως εάν ο ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για ορισμένα συμπτώματα, οι πιθανότητες να επιζήσει αυξάνονται.

Η νόσος έχει εντοπιστεί ξανά στο παρελθόν στην Αφρική. Η πρώτη έξαρση του ιού Μάρμπουργκ έχει καταγραφεί στη Γερμανία το 1967, ενώ ο απολογισμός της ήταν επτά θάνατοι. Η πιο φονική εξάπλωσή του, πάντως, καταγράφηκε στην Αγκόλα το 2005, όταν πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κρούσματαθάνατοικαραντίνασυμπτώματαιός ΈμπολαΑφρικήειδήσεις τώραΊος