Κόσμος|19.07.2022 15:28

Βρετανία: Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία για τον διάδοχο του Τζόνσον - «Αγκάθι» η ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας

Newsroom

Η διαδικασία για την επιλογή του αντικαταστάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανεβάζει ταχύτητα σήμερα, με τέσσερις υποψηφίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να είναι στους τρεις και εν συνεχεία στους δύο επικρατέστερους σε μια καθοριστική μάχη ηγεσίας που διχάζει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Ένας από τους τέσσερις εναπομείναντες υποψηφίους - ο Rishi Sunak, η Penny Mordaunt, η Liz Truss και η Kemi Badenoch - θα αποκλειστεί μετά την ψηφοφορία της Τρίτης. Ο κ. Sunak φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στην τελική δυάδα, με τους άλλους τρεις υποψηφίους να διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Ο ανώτερος βουλευτής Tom Tugendhat αποκλείστηκε μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας από τους βουλευτές.

Σε μια σειρά από ψηφοφορίες, οι Συντηρητικοί βουλευτές στοχεύουν να μειώσουν σε δύο τους υποψηφίους πριν η Βουλή των Κοινοτήτων διακόψει για το καλοκαίρι την Πέμπτη. Τα μέλη του κόμματος των Τόρις θα επιλέξουν στη συνέχεια τον νικητή μετά από ένα καλοκαίρι εκστρατείας από τους δύο τελικούς υποψήφιους, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Από τότε που ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται, νωρίτερα αυτό τον μήνα, αφού η κυβέρνησή του, που ταλανίζεται από σκάνδαλα, έχασε τη στήριξη πολλών Συντηρητικών, οι υπόλοιποι υποψήφιοι στόχευσαν τα πυρά τους στο φαβορί, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Τέσσερις υποψήφιοι παραμένουν στη μάχη, με έναν εξ αυτών να βγαίνει εκτός κούρσας αργότερα σήμερα. Οι σύμμαχοι του Σουνάκ λένε ότι το προβάδισμά του σχεδόν του διασφαλίζει μια θέση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μειώνει τη διαφορά με τη Πένι Μόρντοντ, την υφυπουργό Εμπορίου που είναι στη δεύτερη θέση, και η κατάταξη μπορεί να αλλάξει καθώς οι Συντηρητικοί βουλευτές αποφασίζουν ποιον θα στηρίξουν αφού βγαίνουν εκτός διαδικασίας οι υποψήφιοι που προτιμούσαν. Οι τέσσερις υποψήφιοι -με την πρώην υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ στην τέταρτη θέση- ελπίζουν να κερδίσουν περισσότερες ψήφους στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Η επανεξισορρόπηση της οικονομίας εκτός πρωτεύουσας «αγκάθι» στην κούρσα διαδοχής

Όπως όλα δείχνουν η εμβληματική πολιτική «levelling up» του παραιτηθέντα πρωθυπουργού της Βρετανίας δε θα επιβιώσει μετά την αποχώρησή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Το «levelling up» υπήρξε η βασική υπόσχεση της κυβέρνησης Τζόνσον και ουσιαστικά προέβλεπε την ανάπτυξη περιοχών της Βρετανίας, μικρότερων κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένων ατόμων που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να αναπτυχθούν σε επίπεδο οικονομίας και υποδομών. Ήταν πρακτικά μία υπόσχεση για επενδύσεις στις πιο παραμελημένες περιοχές της Βρετανίας/ Αυτή η πολιτική φαίνεται ότι θα μπει στο συρτάρι με τον διάδοχο του Τζόνσον.

«Είναι καταθλιπτικό, σαν αθόρυβα να χαντακώνεται», δήλωσε αξιωματούχος του τμήματος για το levelling up. Ενώ, μεγαλύτερη ανησυχία δημιουργεί η αποχώρηση και του πρώην υπουργού για το levelling Up, Μάικλ Γκόουβ, του οποίου την παραίτηση ζήτησε ο ίδιος ο Τζόνσον στις αρχές Ιουλίου. Επιπλέον, κανένας από τους υποψήφιους που διεκδικούν την ηγεσία των Συντηρητικών αλλά και την πρωθυπουργία της χώρας, δεν έχει θέσει το θέμα της επανεξισορρόπησης της οικονομίας της χώρας, εκτός Λονδίνου. Αντ’ αυτού, στη ρητορική τους κυριαρχούν θέματα που παραδοσιακά στέκονται ψηλά στην ατζέντα της δεξιάς, όπως οι περικοπές φόρων, οι αμυντικές δαπάνες και οι πολιτιστικοί πόλεμοι.

«Όλη αυτή η συζήτηση για περικοπές φόρων δε μιλάει για την πραγματικότητα των προκλήσεων παραγωγικότητας της Βρετανίας», υποστήριξε ο διευθυντής του think tank, Northern Powerhouse Partnership, Henri Murrison. Η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης ασκεί πιέσεις για περισσότερη χρηματοδότηση για τη βόρεια Αγγλία. «Κανείς δεν μίλησε για τη Λευκή Βίβλο (για την αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου) και τη σημασία της δέσμευσης σε αυτές τις αποστολές», σημείωσε ο Murrison στο Politico. Η Λίζα Νάντι, σκιώδης υπουργός για το Levelling Up, έθεσε το θέμα πιο σαφώς σε ομιλία της τη Δευτέρα. «Η άσχημη αλήθεια ξεδιπλώνεται σαφώς μπροστά στα μάτια μας, καθώς υποψήφιοι για την ηγεσία διεκδικούν το μανδύα της Μάργκαρετ Θάτσερ, υποσχόμενοι μειώσεις φόρων για τους πλούσιους, απορρύθμιση και περισσότερη ελεγχόμενη παρακμή σε όλη τη χώρα», είπε.

Η ιστορία του Levelling Up υπήρξε από την αρχή αμφιλεγόμενη, καθώς σε αυτό ακριβώς το σχέδιο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό και η σαρωτική νίκη του Τζόνσον στις εκλογές του 2019, όταν κατάφερε να κερδίσει δεκάδες κοινοβουλευτικές έδρες σε περιοχές που ψήφιζαν παραδοσιακά το κόμμα των Εργατικών. Αυτό ο Τζόνσον το ερμήνευσε ως μία εντολή να αντιμετωπίσει ισοπεδωτικά τις παγιωμένες περιφερειακές ανισότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το Politico, ο πρωθυπουργός θα επιβράβευε τους ψηφοφόρους των εν λόγω περιφερειών για την εμπιστοσύνη τους στους Συντηρητικούς, ενισχύοντας τις περιοχές τους. Ωστόσο, όσο οι μήνες πρωθυπουργίας του Τζόνσον περνούσαν, το σχέδιό του κρίθηκε ως ανούσιο σύνθημα χωρίς πραγματικό πολιτικό βάρος. Κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για «φούσκα», της οποία τα κονδύλια διοχετεύτηκαν απροκάλυπτα σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν τους νέους υποστηρικτές των Τόρις στο πλευρό τους. Ο Τζόνσον σε μία απόπειρα να δείξει την αποφασιστικότητά του να ακολουθήσει το πλάνο, δημιούργησε πέρυσι το αρμόδιο υπουργείο και τοποθέτησε στο τιμόνι του τον Γκόουβ – ένα από τα αποτελεσματικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

Το πολιτικό σχέδιο του Γκόουβ υπήρξε συγκεκριμένο και σαφές, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποσπάσει επιπλέον κονδύλια από τον τότε υπουργό οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ - ο οποίος είναι τώρα ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Το θέμα του levelling up δεν απουσίαζε εντελώς από την εκστρατεία των υποψήφιων για την ηγεσία των Συντηρητικών, αφού όλοι υποσχέθηκαν να παραδώσουν κρίσιμες σιδηροδρομικές υποδομές για τον βορρά της χώρας. Η υπουργός εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, ζήτησε περισσότερες τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, υποστηρίζει ζώνες χαμηλής φορολογίας για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι, στον δημόσιο διάλογο, αποσιωπάται το κομμάτι που αφορά στο πού θα διοχετεύσουν οι υποψήφιοι τις δημόσιες δαπάνες αλλά και το κατά πόσο θα μπορούσαν να ξαναγράψουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για να επιτρέψουν περισσότερες επενδύσεις σε περιοχές που «έμειναν πίσω». Ωστόσο, αυτή η σιωπή, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμια για τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία μίας χώρας, όπου η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης πλήττεται σοβαρά από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ενώ, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ακριβώς στις περιφέρειες που ο Τζόνσον υποσχέθηκε να βοηθήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπόρις Τζόνσονειδήσεις τώραΒρετανίαψηφοφορίαΣυντηρητικοί