Κόσμος|19.07.2022 16:57

Ιστορικός καύσωνας «σαρώνει» τη Βρετανία: Πάνω από 40 βαθμοί οι θερμοκρασία – «Γονατίζουν» οι υποδομές της χώρας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο υδράργυρος σήμερα στη Βρετανία με την Μετεωρολογική Υπηρεσίας της χώρας,  να ανακοινώνει πως στο αεροδρόμιο Χίθροου καταγράφηκε θερμοκρασία 40,2 C στις 12:50 μ.μ. Η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Η θερμοκρασία είναι και επίσημα η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Βρετανίας. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειώθεί το 2019 όταν ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 38,7 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Έλιωσαν μέχρι και οι ράγες των τρένων

Η αφόρητη ζέστη έχει ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές. Για παράδειγμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας παρατηρούνται προβλήματα με ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων καθώς από την υπερβολική ζέστη έλιωσαν ακόμη και οι ράγες των τρένων.

Παράλληλα, και στα αεροπορικά ταξίδια παρατηρούνται καθυστερήσεις, με το αεροδρόμιο του Λούτον να αναγκάζεται να αναστείλει τις πτήσεις χθες λόγω βλάβης στον διάδρομο προσγείωσης. Προβλήματά όμως σημειώνονται και στους αυτοκινητοδρόμους, με την αστυνομία να αναφέρει πως ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου στο Κεϊμπριτζσάιρ θύμιζε «πίστα πατινάζ» αφού παραμορφώθηκε από τη ζέστη.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Βρετανία να αναβαθμίσει πλήρως τις υποδομές της ώστε αυτές να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίας, αφού παρατηρήθηκαν ζημίες σε δύο τουλάχιστον διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών και σε σιδηροδρομικές ράγες. «Είδαμε αρκετά προβλήματα στις μεταφορές», δήλωσε ο ίδιος στο BBC. «Οι υποδομές, μεγάλος μέρος των οποίων χτίστηκε στη βικτοριανή εποχή, απλά δεν είναι κατασκευασμένες να αντέχουν αυτού του είδους τις θερμοκρασίες».

Δεν αντέχουν οι υποδομές της Βρετανίας τις υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τους New York Times τα σπίτια των Βρετανών δεν είναι κατασκευασμένα για τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες ενώ λιγότερο από το 5% αυτών διαθέτει κλιματιστικό. Όμως τέτοιες θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να αυξάνουν την ζήτηση των κλιματιστικών. Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον στο οποίο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζήτηση για κλιματιστικά, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια στον στόχο της Βρετανίας να εκμηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν μέχρι το 2050.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καιρόςΒρετανίαειδήσεις τώρακαύσωνας