Κόσμος|22.07.2022 22:35

Φυσικό αέριο: Διχασμένη η Ευρώπη για το έκτακτο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας - «Πυρετός» διαβουλεύσεων για το συμβούλιο της 26ης Ιουλίου

Newsroom

Διευρύνεται το ρήγμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντιο ψαλίδι στην κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς μετά το «όχι» του ευρωπαϊκού Νότου η Ουγγαρία αγνοεί το πρόγραμμα περικοπών και ζητά περισσότερο αέριο από τη Μόσχα.

Η Μόσχα δεν έκλεισε την πόρτα στην Ουγγαρία, ανακοινώνοντας πως θα εξετάσει το αίτημα για έξτρα προμήθεια. «Η υλοποίηση συμβολαίων μακράς διάρκειας για εξαγωγές αερίου από τη Ρωσία προς την Ουγγαρία ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των χωρών μας. Σήμερα, οι συνάδελφοί μας από την Ουγγαρία μας μετέφεραν το ενδιαφέρον της κυβέρνησής τους για αγορά επιπλέον φυσικού αερίου φέτος. Θα το εξετάσουμε χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή γραμμή στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 26 Ιουλίου αέριο για να περιοριστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις. Το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να τροφοδοτεί το πληθωρισμό. Οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 7,3% φέτος και 3,6% το 2023.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ρεύμα σήμερα στην Ελλάδα κινείται στα ιστορικά υψηλά των 426€/MWH. Οι τιμές λιανικής του Αυγούστου θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική για τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η Αντιπολίτευση εξαπολύει επίθεση επίσης στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο κομμάτι της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας. «Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Την καλούμε να εξηγήσει με ειλικρίνεια και καθαρά λόγια πώς θα το κάνει. Ή έστω να ομολογήσει την αποτυχία της», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΚομισιόνειδήσεις τώραενέργεια