Κόσμος|24.07.2022 15:00

Κάνει το άσπρο – μαύρο ο Ερντογάν και προκαλεί ξανά: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Newsroom

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από ολιγοήμερη αποχή από τις εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Ερντογάν, με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης εξαπέλυσε εκ νέου πυρά κατά της χώρας μας, κάνοντας εξάλλου λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Κάνει το άσπρο – μαύρο ο Ερντογάν

«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, (…), διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Στη συνέχεια σε εξόχως προκλητικό τόνο, ο Ερντογάν αντέστρεψε την πραγματικότητα και κατηγόρησε ούτε λίγο, ούτε πολύ τη χώρα μας πως παραβιάζει τη Συνθήκη! «Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, ιδίως από την Ελλάδα, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή υπονομεύονται συνειδητά. Αυτή η κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της πίστης στη συνθήκη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

«Καθώς η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την αποτελεσματική της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ με έλεος τον Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τους συμπολεμιστές του και τους αγαπημένους μας μάρτυρες και θυμάμαι τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά: Στάχτη 15.000 στρέμματα τη Δαδιά, καίει ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Εκκενώνεται το χωριό Βρίσα στη Λέσβο

Τουρισμός: Κατεβαίνει ελαφρά ο πήχης - «Προσγειώνονται» τα ταξίδια εντός Ευρώπης

Συγκλονιστικό βίντεο από μεγάλη φωτιά στη Βρετανία: Ο αγρότης που έσωσε ολόκληρο οικισμό από τον πύρινο εφιάλτη

Γιάννης Μπέζος - Βλαδίμηρος Κυριακίδης στο ethnos.gr: Η Τέχνη λειτουργεί ως αντιβίωση σε αυτό που ζούμε

ειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυνθήκη της Λωζάνηςτουρκικές προκλήσεις