Κόσμος|26.07.2022 21:10

Απρόσμενη ανακάλυψη: Ο φαλαινοκαρχαρίας τελικά είναι παμφάγο ζώο και μάλιστα το μεγαλύτερο του κόσμου

Newsroom

Μία απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες για τους φαλαινοκαρχαρίες, καθώς διαπίστωσαν ότι είναι παμφάγοι. Αυτά τα γιγαντιαία ψάρια φαίνεται πως απολαμβάνουν και φύκια, μαζί με μερίδες κριλ, γεγονός που... εκθρονίζει την καφέ αρκούδα Κόντιακ από τη θέση του μεγαλύτερου παμφάγου ζώου στον κόσμο.

Οι ερευνητές μελετούσαν φαλαινοκαρχαρίες στον ύφαλο Ningaloo της Αυστραλίας, όταν παρατήρησαν αυτή τη διατροφική συνήθεια, Πλέον, πιστεύουν ότι όλα όσα γνωρίζουμε για το είδος πρέπει να αναθεωρηθούν.

«Ό,τι θεωρούσαμε ότι ξέραμε, μπορεί να μην αληθεύει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Mark Meekan, βιολόγος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. «Τους είδαμε να έρχονται στο Ningaloo και να τρέφονται με κριλ και σκεφτήκαμε: "Μπουμ, να η απάντηση"».

«Ωστόσο, με εξελιγμένες μεθόδους που εξετάζουν τη μικροχημεία αυτών των ζώων, η ιστορία αυτή γίνεται πολύ, πολύ πιο πολύπλοκη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πως τρέφονται αρκετά με φυτά» δήλωσε επίσης ο Meekan. Ο επιστήμονας θεωρεί πως το μέγεθος του φαλαινοκαρχαρία προκάλεσε μία εξελικτική αντίδραση που μετέτρεψε τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα σε τροφή.

«Είναι μεγάλα ζώα και όταν είσαι τόσο τεράστιος, χρειάζεσαι πολλή τροφή» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά, χρειάζονται και αρκετή ενέργεια για να ανοίξουν το στόμα τους μέσα στο νερό. Όταν έχεις ένα στομάχι γεμάτο τροφή, αλλά έχει πάρει και άλγη, τι κάνεις; Το πετάς; Είναι πολύ κοστοβόρο ενεργητικά γιατί ξόδεψες ήδη τόση ενέργεια για να πιάσεις την τροφή», εξηγεί ο ίδιος στη συνέχεια.

Ένα δεύτερο μέρος της μελέτης περιελάμβανε τη συλλογή και τον έλεγχο των περιττωμάτων των φαλαινοκαρχαριών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη έδειξαν πως σίγουρα έτρωγαν κριλ, αλλά δεν μεταβολιζόταν μεγάλη ποσότητα.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ειδήσεις τώραθάλασσαεπιστήμονεςψάρια