Κόσμος|01.08.2022 20:39

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι: Η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν - «Σκληρή» προειδοποίηση Κίνας

Newsroom

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ταϊβάν και Αμερικανό αξιωματούχο, παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι ανησυχούν για την αντίδραση της Κίνας σε μια τέτοια επίσκεψη υψηλού προφίλ.

Η στάση αυτή -η πρώτη για πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων εδώ και 25 χρόνια- δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στο δημόσιο πρόγραμμα της Πελόζι και έρχεται σε μία εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται ήδη σε τεταμένο κλίμα.

Ο Ταϊβανέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να παραμείνει στην Ταϊβάν για ένα βράδυ. Αλλά, δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Η Κίνα προειδοποιεί για τον «πολιτικό αντίκτυπο»

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εργάζονται νυχθημερόν για την παρακολούθηση τυχόν κινεζικών κινήσεων στην περιοχή και την εξασφάλιση ενός σχεδίου για την ασφάλειά της. Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε για τον «κατάφωρο πολιτικό αντίκτυπο» της προγραμματισμένης επίσκεψης της Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα διεκδικεί ως τμήμα της επικράτειάς της και επανέλαβε ότι ο στρατός της «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια» εάν το Πεκίνο αισθανθεί ότι απειλείται η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά» του.

«Θα θέλαμε να πούμε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ ότι η Κίνα είναι σε ετοιμότητα και ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα καθίσει ποτέ άπραγος. Η Κίνα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίξει την Πελόζι στο ταξίδι της

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίξει την Πελόζι στο ταξίδι της στην Ταϊβάν.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και σιγουριά και θα το διασφαλίσουμε αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κινεζική ρητορική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηγέτες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Κίρμπι σε εκπομπή του CNN.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για αντιπαράθεση με την Κίνα σχετικά με την επίσκεψη, ο Κίρμπι είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας. Καμία αλλαγή στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε έναν ελεύθερο και ασφαλή και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νάνσι ΠελόζιΚίναΤζο ΜπάιντενΗΠΑειδήσεις τώρα