Κόσμος|01.08.2022 22:22

Βίκτορ Μπουτ: Ποιος είναι ο έμπορος όπλων που κρατείται από τις ΗΠΑ και η Ρωσία θέλει να τον ανταλλάξει με αμερικανούς κρατούμενους

Newsroom

Την απελευθέρωση του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ, που κρατείται σε φυλάκές υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, φέρεται να ζητά η Ρωσία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του έκανε μια «ουσιαστική προσφορά» στη Ρωσία για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του συμβούλου ασφαλείας Πολ Γουίλαν, που κρατούνται στις ρωσικές φυλακές.

Όπως αναφέρει η Washington Post, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από την απελευθέρωση Ρώσων πολιτών, με τον Βίκτορ Μπουτ να είναι πρώτος στη λίστα.

Ο Μπουτ συνελήφθη το 2008 στην Ταιλάνδη και εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών στις ΗΠΑ. Είναι γνωστός ως ο «έμπορος του θανάτου» καθώς τα όπλα του αιματοκύλησαν την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η σύνδεση του Μπουτ με την FSB

Μολονότι η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί γιατί ο Μπουτ παγιδεύτηκε από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), πολλοί Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η οργή της συνδέεται με τις σχέσεις που έχει ο Μπουτ με την ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία, σημειώνει σε ανάλυσή του ο αρθογράφος της Washington Post, Άνταμ Τέιλορ.

Αν και λιγότερο γνωστή από την KGB, και την FSB που τη διαδέχθηκε, η υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ρωσίας (GRU) είναι γνωστό ότι αναλαμβάνει ευρύτερες και πιο ριψοκίνδυνες αποστολές. Τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι δολοφονίες διαφωνούντων.

Ο Μπουτ φέρεται επίσης να έχει στενές σχέσεις με τον Ιγκόρ Σέτσιν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και στενό σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τόσο ο Μπουτ όσο και ο Σέτσιν υπηρέτησαν τη δεκαετία του 1980 στον σοβιετικό στρατό, στην Αφρική.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέσεις με την FSB ή ότι γνωρίζει τον Σέτσιν. Η σιωπή που τήρησε όμως όλα τα χρόνια που κρατείται στο Ιλινόι μπορεί να μέτρησε στην απόφαση της Μόσχας να τον ανταμείψει. Η απελευθέρωσή του μπορεί επίσης να στείλει ένα μήνυμα και σε άλλους που μπορεί να βρεθούν στη θέση του: Η πατρίδα δεν θα τους ξεχάσει. Η επιστροφή του Μπουτ στη Ρωσία θα παρουσιαστεί από τη Μόσχα ως θρίαμβος. Αλλά η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της οργάνωσης R.Politik, πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό κέρδος.

Ποιος είναι ο Μπουτ

Λίγο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Μπουτ έγινε επιχειρηματίας. Χρησιμοποίησε ένα μικρό στόλο σοβιετικής κατασκευής Antonov An-8 και ανέλαβε ρίσκα που άλλοι δεν θα αναλάμβαναν, πηγαίνοντας σε πολεμικές ζώνες και αποτυχημένα κράτη.

Το 2000 είχε γίνει ένας από τους  πιο διάσημους εμπόρους όπλων και συνεργαζόταν με κινήματα από την Ανγκόλα ως τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σε πολλές περιπτώσεις, όπλιζε και τα δύο εμπόλεμα μέρη σε μια σύγκρουση.

Όταν συνελήφθη στην Ταϊλάνδη, διαπραγματευόταν την αγορά πυραύλων, χειροβομβίδων, πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών για ανθρώπους που νόμιζε ότι ήταν μέλη των FARC της Κολομβίας. Στην πραγματικότητα, η DEA τον είχε παγιδέψει.

Το 2011, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον έκρινε ένοχο για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων. Ρώσοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ιδιαίτερα για την επιθετική και ασυνήθιστη στοχοποίηση του Μπουτ.

Όμως η μαγνητοφώνηση του Μπουτ βοήθησε στην ευρύτερη διατύπωση του επιχειρήματος ότι δεν ήταν ένας απλός επιχειρηματίας.

Όταν οι πράκτορες που παρίσταναν τους αγοραστές των FARC είπαν ότι τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν εναντίον πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που συνεργάζονταν με την κολομβιανή κυβέρνηση, ο Μπουτ ακούστηκε να τους λέει ότι είχαν «τον ίδιο εχθρό». «Δεν είναι δουλειά (business)», είπε. «Είναι ο αγώνας μου».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κρατούμενοςόπλαΗΠΑΑντονι ΜπλίνκενΡωσίαειδήσεις τώρα