Κόσμος|02.08.2022 01:27

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Νεκρός σε αμερικανική επιδρομή ο ηγέτης της Αλ Κάιντα και εκ των αρχιτεκτόνων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου

Newsroom

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, έπεσε νεκρός στο Αφγανιστάν έπειτα από αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press

Το χτύπημα «ήταν επιτυχές και δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πολιτών», δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, χωρίς να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του στόχου. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον ενός σημαντικού στόχου της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής και δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πολιτών», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ποιος ήταν ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Ο Αλ Ζαουάχρι, γιατρός και ιδρυτής της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ πριν ανέλθει στις ανώτατες βαθμίδες του δικτύου της Αλ Κάιντα, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι Ταλιμπάν παρείχαν καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, ενώ η Αμερική κινητοποιήθηκε για τον μακροβιότερο πόλεμό της. Ο Αλ Ζαουάχρι διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011.

Ο Αλ Ζαουάχρι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προηγουμένως προσφέρει αμοιβή έως και 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή είναι η πρώτη γνωστή αντιτρομοκρατική επιχείρηση της CIA από τότε που η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν πέρυσι.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οσάμα Μπιν ΛάντενCIAdroneΤαλιμπάνΑλ ΚάινταΗΠΑειδήσεις τώρα