Κόσμος|04.08.2022 18:57

Φόβοι για ανάφλεξη μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Μπαράζ κινεζικών ασκήσεων και υπερπτήσεων – Πώς απαντά η Ταϊπέι

Newsroom

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι αφού μόνο την Πέμπτη η Κίνα έστειλε 22 μαχητικά αεροσκάφη πέρα από τη "μέση γραμμή" που διατρέχει τον πορθμό της Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «πυραυλικά συστήματα αεράμυνας» αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση των αεροσκαφών και εστάλησαν προειδοποιήσεις. Όπως αναφέρει ο Guardian η μέση γραμμή είναι ένα ανεπίσημο αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρούμενο σύνορο που διατρέχει τη μέση του Πορθμού της Ταϊβάν, χωρίζοντας την Κίνα και την Ταϊβάν. Είναι σπάνιο να τη διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις στρατιωτικές του επιδρομές στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν.

Η ADIZ δεν ταυτίζεται με τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, αλλά περιλαμβάνει μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή που επικαλύπτεται με μέρος της δικής της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Κίνας και περιλαμβάνει ακόμη και μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των πτήσεων της Κίνας πραγματοποιείται στα ανοικτά του νοτιοδυτικού άκρου της Ταϊβάν. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των παραβιάσεων της μέσης γραμμής μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο μαζικών στρατιωτικών ασκήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησιωτικό έδαφος αυτή την εβδομάδα.

Από τις 49 παραβιάσεις που ανέφερε η Ταϊβάν την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι 44 αφορούσαν κινεζικά αεροσκάφη που διέσχισαν τη μέση γραμμή.

Σημειώνεται πως ο στρατός της Ταϊβάν δήλωσε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει τον πόλεμο», αφού ο στρατός της Κίνας ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου τετραήμερη άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά στις ακτές της Ταϊβάν, ως αντίδραση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο νησί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είχε εκτοξεύσει 11 βαλλιστικούς πυραύλους της σειράς Dongfeng στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του κύριου νησιού της Ταϊβάν. Η Ταϊβάν ενεργοποίησε την άμυνά της αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο πρώτος πύραυλος στις 13.56 τοπική ώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι "καταδικάζει σθεναρά" το Πεκίνο επειδή "ακολουθεί το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας στην εκούσια δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων σε ύδατα κοντά σε άλλες χώρες". Η Ταϊπέι κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να "καταδικάσει τον στρατιωτικό εξαναγκασμό της Κίνας".

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε επίσης ότι τα στρατεύματά της έριξαν φωτοβολίδες (Flares) αργά την Πέμπτη για να αποτρέψουν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από την περιοχή των νησιών της Kinmen, τα οποία βρίσκονται ακριβώς στα νοτιοανατολικά της Κίνας, αναφέρει το Reuters.

Ταϊβάν: Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε ένα ταξίδι διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη στην όποια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν -ειδικά δια της βίας- και δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το νησί αυτό, όπως ενημέρωσε σήμερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τους ομολόγους του από την νοτιοανατολική Ασία.

Η σταθερότητα και από τις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, είπε ο Μπλίνκεν από την Καμπότζη όπου βρίσκεται και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να ακούσει τις ιδέες της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για το πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με της χώρες της Quad (Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία και ΗΠΑ) .

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στη νήσο.

Αν και η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, διήρκεσε λιγότερες από 24 ώρες, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου, καθώς επρόκειτο για την πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχο που μετέβη στην Ταϊπέι τα τελευταία 25 χρόνια.

Εν είδει αντιποίνων, το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

ΝΑΤΟ: Να μην αντιδρά υπερβολικά η Κίνα

Η Κίνα δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά στην επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να αντιδρά υπερβολικά ή να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Reuters.

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα πολλαπλούς πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Στενό της Ταϊβάν, μια μέρα μετά την επίσκεψη της Πελόζι.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ταϊβάν τακτικά όλα αυτά τα χρόνια, και συνεπώς αυτό δεν αποτελεί λόγο για την Κίνα να υπερβάλλει στην αντίδρασή της", πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νάνσι ΠελόζιΚίναστρατιωτικές ασκήσειςειδήσεις τώραΤαϊβάν