Κόσμος|04.08.2022 21:07

Ο Ντόναλντ Τραμπ έθαψε την πρώην σύζυγό του Ιβάνα σε γήπεδο γκολφ για να κερδίσει φοροαπαλλαγή; Στη δημοσιότητα έγγραφα - βόμβα

Newsroom

Όταν η Ιβάνα Τραμπ, η πρώτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, κηδεύτηκε τον περασμένο μήνα κοντά στην πρώτη τρύπα του γηπέδου γκολφ, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο μεγιστάνας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγοι υπέθεσαν αμέσως ότι η τοποθεσία του τάφου της θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει τους μακροχρόνιους φορολογικούς σχεδιασμούς του.

Ο Τραμπ έθαψε την Ιβάνα σε γήπεδο του γκολφ για να πάρει φοροαπαλλαγή;

Ο φορολογικός κώδικας στο Νιου Τζέρσεϊ απαλλάσσει τη γη του νεκροταφείου από όλους τους φόρους, τους συντελεστές και τις εκτιμήσεις - και ο τάφος της, ως τέτοιος, ενδεχομένως να έχει συμφέρουσες φορολογικές επιπτώσεις για το καταπίστευμα της οικογένειας Τραμπ που κατέχει την γήπεδο γκολφ, σε μια πολιτεία όπου οι φόροι ιδιοκτησίας και γης είναι διαβόητα υψηλοί.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η ProPublica και επικαλούνται η εφημερίδες Guaridan και Washgington, η οικογένεια Τραμπ επεδίωξε προηγουμένως να ορίσει ένα κοντινό ακίνητο στο Χάκετσταουν του Νιου Τζέρσεϊ ως μη κερδοσκοπική εταιρεία νεκροταφείου.

Όμως η Ιβάνα Τραμπ, η οποία πέθανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα 73 της μετά από πτώση στο σπίτι της στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, είναι το πρώτο γνωστό πρόσωπο που έχει ταφεί στο γήπεδο γκολφ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του περνούν πολύ χρόνο τα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικα του Νιου Τζέρσεϊ, οι εταιρείες κοιμητηρίων δεν απαλλάσσονται μόνο από τους φόρους, τους συντελεστές και τις εκτιμήσεις ακινήτων ή τους φόρους προσωπικής περιουσίας, αλλά και από τους φόρους επιχειρήσεων, τους φόρους πωλήσεων, τους φόρους εισοδήματος και τους φόρους κληρονομιάς, σύμφωνα με το Insider.

Η Μπρουκ Χάρινγκτον, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο κολέγιο Ντάρτμουθ στο Νιου Χάμσαϊρ, έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι εξέτασε τους ισχυρισμούς ότι ο τόπος ανάπαυσης της Ιβάνα Τραμπ μπορεί να ωφελήσει τον φορολογικό σχεδιασμό του πρώην συζύγου της από τον τάφο. 

«Ως φορολογική ερευνήτρια, ήμουν επιφυλακτική απέναντι στις φήμες ότι ο Τραμπ έθαψε την πρώην σύζυγό του σε αυτό το θλιβερό μικρό κομμάτι χώματος στο γήπεδο γκολφ του στο Bedminster, NJ, μόνο και μόνο για φορολογικές ελαφρύνσεις. Έτσι έλεγξα τον φορολογικό κώδικα της Νέας Υόρκης & φίλοι μου... είναι ένα τρίπτυχο της φοροαποφυγής. Φόρος ακίνητης περιουσίας, εισοδήματος & πωλήσεων, όλοι εξαλείφονται», έγραψε η Harrington, αφού άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόψεις που κατηγορούν τον Τραμπ ότι είχε ως κύριο κίνητρο την πιθανότητα φορολογικής ελάφρυνσης.

Η Harrington ανέβασε αργότερα στο Twitter τον πλήρη φορολογικό κώδικα του Νιου Τζέρσεϊ για τη γη του νεκροταφείου. Ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ποσότητα των ανθρώπινων λειψάνων που είναι απαραίτητη προκειμένου να τύχει της απαλλαγής, οι πωλήσεις στεφάνων, μεγαλύτερων αειθαλών συνθέσεων, λουλουδιών και άλλων παρόμοιων ειδών φορολογούνται.

Ενώ δήλωσε ότι εξεπλάγη για τις φορολογικές προτάσεις, κατηγόρησε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι έθαψε τη σύζυγό του σε «κάτι περισσότερο από έναν τάφο φτωχού» και ως αποτέλεσμα να ντροπιάσει τα τρία παιδιά που είχαν μαζί, την Ιβάνκα, τον Ντον Τζούνιορ και τον Έρικ.

Προηγούμενες αναφορές έδειξαν ότι ο πρώην σύζυγος της Ιβάνα σχεδίαζε να κατασκευάσει διαφορετικούς τύπους νεκροταφείου στο γήπεδο γκολφ του Bedminster.

Ο αμερικανικός δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός NPR ανέφερε το 2012 υπό τον διαδικτυακό τίτλο «Fairway to Heaven» ότι ο Τραμπ σχεδίαζε να χτίσει ο ίδιος ένα μαυσωλείο στην ιδιοκτησία, προκαλώντας ορισμένες τοπικές αντιδράσεις. Η πρόταση αυτή επεκτάθηκε αργότερα σε ένα νεκροταφείο που θα μπορούσε να περιέχει πάνω από 1.000 τάφους.

Το σχέδιο αυτό αργότερα εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα σχέδιο για ένα «ιδιωτικό οικογενειακό νεκροταφείο 10 θέσεων» στο ίδιο σημείο και βελτιώθηκε ξανά σε μια πρόταση για ένα εμπορικό νεκροταφείο 284 θέσεων, ανέφερε ο σταθμός.

Η Ιβάνα Τραμπ κηδεύτηκε σε οικόπεδο κοντά στο γήπεδο του γκολφ, μετά την κηδεία της στο Μανχάταν στις 20 Ιουλίου. Το σημείο ανάπαυσής της σηματοδοτείται με ένα υποτυπώδες στεφάνι από λευκά λουλούδια και μια χαραγμένη γρανιτένια πέτρα.

Ωστόσο, είναι απίθανο το οικόπεδο 1,5 στρέμματος να προσφέρει φοροαπαλλαγές σε ολόκληρη την ιδιοκτησία του Bedminster - οποιαδήποτε απαλλαγή ισχύει μόνο εφόσον το οικόπεδο είναι μικρότερο από 10 στρέμματα.

Αλλά κάθε κίνηση μετράει, και ο πρώην πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν το οικόπεδο ως αγρόκτημα, επειδή ορισμένα δέντρα στην περιοχή μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό υλικό που χρησιμοποιείται για παρτέρια, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι σκέψεις του Τραμπ να χαρακτηρίσει εν μέρει το γήπεδο γκολφ ως νεκροταφείο χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2014. Τα σχέδια που κατατέθηκαν τότε στις τοπικές και πολιτειακές αρχές ανέφεραν μια πρόταση για ένα ζεύγος νεκροταφείων - ένα για την οικογένεια, ένα άλλο με 284 θέσεις προς πώληση. Η Washington Post σημείωσε ότι οι αγοραστές, προφανώς φανατικοί παίκτες του γκολφ, «θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα είδος αιώνιας συνδρομής» στο κλαμπ.

Αλλά ο Τραμπ, πιστός στη νόρμα του, δεν είχε καταλήξει εκείνη τη στιγμή σε μια πορεία δράσης. Ο Robert Holtaway, αξιωματούχος της πόλης Bedminster, δήλωσε ότι είχε αμφιβολίες για τα σχέδια του νεκροταφείου.

Ο Τραμπ έχει κρατήσει σιγή ιχθύος για τα σχέδιά του σχετικά με το πώς θα μνημονεύεται ο «αιώνιος Ντόναλντ» στο γήινο βασίλειο. Το 2007, σε ηλικία τότε 60 ετών, δήλωσε στη New York Post ότι το μαυσωλείο του χρυσού γηπέδου ήταν μια λογική επιλογή.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιβάνα ΤραμπνεκροταφείοταφήΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώρα