Κόσμος|10.08.2022 13:04

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την έφοδο του FBI στην οικία του Ντόναλντ Τραμπ; Τα απόρρητα έγγραφα, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα

Newsroom

Σφοδρή αντιπαράθεση και πλείστες αντιδράσεις προκάλεσε η έφοδος του FBI στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τη Δευτέρα. Ακόμη παραμένει άγνωστο το τι κατασχέθηκε από την οικία του Τραμπ, ωστόσο όπως μεταδίδει το CNN, η έρευνα αφορά στον χειρισμό ορισμένων απόρρητων εγγράφων από τον μεγιστάνα ενόσω ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να αποκτήσουν ένταλμα έρευνας οι ομοσπονδιακοί ερευνητές του FBI, θα έπρεπε να αποδείξουν σε δικαστή ότι υπήρχε πιθανή αιτία για έγκλημα και ότι τα στοιχεία αυτού του εγκλήματος βρίσκονταν στο Μαρ-α-Λάγκο, το θέρετρο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, αναφέρει το BBC.

1.Τι θα χρειαζόταν για να λάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης το ένταλμα έρευνας;

Για να πάρουν δικαστική έγκριση για την έρευνα, οι ερευνητές θα έπρεπε να παρουσιάσουν σε δικαστή λεπτομερή ένορκη βεβαίωση που θα αποδείκνυε ότι υπάρχει πιθανή αιτία να πιστεύεται ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα και ότι υπάρχουν αποδείξεις για το έγκλημα αυτό τις τελευταίες ημέρες στο ακίνητο όπου ζητείται η έρευνα.

Το ένταλμα έρευνας θα είχε κατατεθεί υπό σφραγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι λεπτομέρειές του δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες στο κοινό (αν και θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν στο μέλλον). Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Γουέστ Παλμ Μπιτς απαριθμεί μόνο μία σφραγισμένη αίτηση εντάλματος έρευνας από τον Ιούνιο που δεν είχε ακόμη κλείσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο υποθέσεων του δικαστηρίου.

Αλλά πριν οι εισαγγελείς φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν από έναν δικαστή να εγκρίνει το ένταλμα, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια έρευνα που είχε τέτοια ιστορική και πολιτική σημασία, οι ερευνητές θα έπρεπε να λάβουν το ΟΚ από τα υψηλότερα επίπεδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες στο CNN.

Πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσαν στο CNN ότι είναι πιθανό ότι, τουλάχιστον, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό θα έπρεπε να είχε δώσει το πράσινο φως και ότι μπορεί επίσης να είχε ζητηθεί η γνώμη του γενικού εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ ή/και του διευθυντή του FBI Κρις Ρέι.

«Όχι μόνο οι ερευνητές θα έπρεπε να το προτείνουν, όχι μόνο ένας εισαγγελέας πρώτης γραμμής θα έπρεπε να συμφωνήσει με αυτό, αλλά πολλά επίπεδα διοίκησης θα έπρεπε να το εγκρίνουν - μέχρι και τον Γενικό Εισαγγελέα», δήλωσε στο CNN ο Daren Firestone, πρώην δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

2.Τι σημαίνει αυτό για τον Τραμπ;

Η λήψη του έκτακτου βήματος της εκτέλεσης εντάλματος έρευνας στο σπίτι ενός πρώην προέδρου υποδηλώνει ότι οι ερευνητές αναζητούν περισσότερα από όσα είχαν προηγουμένως ανακτήσει τα Εθνικά Αρχεία από το Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες.

Τον Ιανουάριο, τα Εθνικά Αρχεία ανέκτησαν 15 κιβώτια με αρχεία από το Μαρ-α-Λάγκο, συμπεριλαμβανομένου υλικού που είχε χαρακτηριστεί ως απόρρητο, αλλά η δραστηριότητα γύρω από τα κιβώτια αυτά ήταν ήσυχη από την άνοιξη.

«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι το υπουργείο θα είχε κάνει ένα τόσο σημαντικό βήμα όπως η επιδίωξη εντάλματος έρευνας για την κατοικία του προέδρου σχετικά με πληροφορίες που είχαν ήδη επιστρέψει», δήλωσε ο Άντριου ΜακΚέιμπ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI και συνεργάτης του CNN, στην εκπομπή "Newsroom" του CNN. «Έπρεπε να υπάρχει μια υποψία, μια ανησυχία και μάλιστα συγκεκριμένες πληροφορίες που τους οδήγησαν να πιστέψουν ότι υπήρχαν πρόσθετα υλικά που δεν είχαν παραδοθεί».

Πριν από την είδηση της έρευνας της Δευτέρας, ένας νόμος γνωστός ως Presidential Records Act είχε βρεθεί στο προσκήνιο των δημόσιων εικασιών σχετικά με τον νομικό κίνδυνο του Τραμπ, καθώς είχαν ληφθεί και άλλα ερευνητικά μέτρα σχετικά με τον χειρισμό εγγράφων από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ. Ο νόμος αυτός - που ψηφίστηκε μετά το Watergate για να καταστήσει σαφές ότι ορισμένα αρχεία από μια προεδρία ανήκουν στο κοινό και όχι στον πρώην κάτοχο του αξιώματος - δεν είναι ποινικός νόμος και έχει θεωρηθεί ως σχετικά άδοντος νόμος.

Ένα ένταλμα έρευνας και η παρουσία του FBI σηματοδοτεί μια ποινική έρευνα. Υπάρχουν και άλλα καταστατικά διατήρησης αρχείων που επισύρουν ποινικές κυρώσεις - όπως ο νόμος περί κατασκοπείας - αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια ποινικά καταστατικά έχουν εμπλακεί στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι έγκλημα η καταστροφή ή η αφαίρεση ομοσπονδιακών αρχείων ή ο κακός χειρισμός διαβαθμισμένων εγγράφων. Υπάρχουν και άλλοι ομοσπονδιακοί νόμοι που αποσκοπούν στην αποτροπή της αλλοίωσης πληροφοριών κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε κλήσεις για προεδρικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων εγγράφων που είχαν ανακτήσει προηγουμένως τα Εθνικά Αρχεία. Το FBI πήρε επίσης συνέντευξη από συνεργάτες του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο την άνοιξη στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Για να κλιμακώσουν οι ερευνητές την έρευνά τους με μια έρευνα, «θα πρέπει να υπάρχει κάτι αρκετά σοβαρό που θα άξιζε κάτι περισσότερο από ένα χτύπημα στο χέρι», δήλωσε ο Firestone, που τώρα είναι εταίρος στην εταιρεία Levy Firestone Muse με έδρα την Ουάσινγκτον.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ακολουθήσει την οδό της αστικής αγωγής κατά του πρώην προέδρου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα εν λόγω έγγραφα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε πολιτική αγωγή κατά του πρώην υπαλλήλου του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ισχυριζόμενο ότι ο Ναβάρο παραβίασε τον νόμο περί προεδρικών αρχείων και ζητώντας δικαστική εντολή που να τον υποχρεώνει να παραδώσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ιδιωτικό λογαριασμό που χρησιμοποιούσε ενώ εργαζόταν στον Λευκό Οίκο του Τραμπ.

3.Γιατί τώρα;

Η έρευνα εκτελέστηκε δύο μήνες μετά τη συνάντηση της 3ης Ιουνίου που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως μεταξύ των ερευνητών του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικηγόρων του Τραμπ στο θέρετρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την οποία μετέδωσε το CNN τη Δευτέρα, τέσσερις ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών, περιηγήθηκαν σε ένα υπόγειο όπου φυλάσσονταν κιβώτια με υλικά.

Πέντε ημέρες αργότερα, οι ερευνητές έστειλαν στους δικηγόρους του Τραμπ επιστολή με την οποία τους ζητούσαν να ασφαλίσουν περαιτέρω το δωμάτιο όπου φυλάσσονταν τα έγγραφα, με αποτέλεσμα οι βοηθοί του να προσθέσουν λουκέτο στο δωμάτιο.

Το γεγονός ότι το FBI εκτέλεσε ένταλμα έρευνας δύο μήνες αργότερα υποδηλώνει ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με όσα είδαν κατά την επίσκεψη ή ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην εθελοντική συνεργασία που έλαβαν από την ομάδα του Τραμπ, δήλωσαν ορισμένοι νομικοί. Είναι πιθανό οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι να χρειάζονταν επίσης επίσημη υπογραφή για να επανακτήσουν απόρρητα αρχεία.

«Το γεγονός ότι το FBI έμαθε ότι ο Τραμπ είχε ακόμη έγγραφα στο [Μαρ-α-Λάγκο] τον Ιούνιο και ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει δύο μήνες αργότερα με ένταλμα έρευνας, μου δείχνει ότι η υπηρεσία έχει αποδείξεις ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του κρατούσαν επιπλέον διαβαθμισμένα αρχεία και δεν έκαναν καμία ενέργεια για να τα επιστρέψουν σωστά στα Αρχεία», δήλωσε στο CNN ο Μπράντλεϊ Μος, δικηγόρος εθνικής ασφάλειας, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μπορεί επίσης να χρειάστηκαν μήνες για να αποφασίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει έρευνα και πώς θα έπρεπε να το κάνει. Όταν το FBI έφευγε από το Μαρ-α-Λάγκο, η ομάδα του Τραμπ θα είχε λάβει ένα έγγραφο που θα έμοιαζε με απόδειξη παραλαβής για το τι είχε αφαιρεθεί. Αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να είναι όσο ασαφές θέλει σε αυτό το έγγραφο.

Ευρύτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να κρατήσει μυστικά μεγάλα τμήματα της έρευνάς του, όπως κατέστησε σαφές το υπουργείο σε δικαστικές καταθέσεις το βράδυ της Δευτέρας γύρω από την έρευνα του Τζον Ίστμαν, του πρώην δικηγόρου του Τραμπ που πρωτοστάτησε σε συνωμοσίες για την υπονόμευση των εκλογών του 2020.

Στην εν λόγω κατάθεση -όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρηματολογούσε κατά του αιτήματος του Ίστμαν να επιστρέψουν οι ερευνητές της 6ης Ιανουαρίου τις συσκευές που κατασχέθηκαν από αυτόν στα τέλη Ιουνίου στο Νέο Μεξικό- οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση για το υπουργείο να μοιραστεί με τον Ίστμαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της έρευνάς του.

4.Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι δικηγόροι του Τραμπ με τις ενέργειες του FBI που έγιναν τη Δευτέρα και τι υποστήριξε η ομάδα του Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον χειρισμό των εγγράφων σε προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με τους ερευνητές.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει ένα προληπτικό νομικό βήμα για να αμφισβητήσει στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα, ίσως με στόχο να απορριφθούν τυχόν στοιχεία που είχαν λάβει οι ερευνητές ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ερευνούν οι ερευνητές.

Αλλά χωρίς μια τέτοια δικαστική δραστηριότητα, τα επόμενα βήματα της έρευνας θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχιστούν μυστικά.

5.Μπορεί να απαγορευτεί στον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αν διαπιστωθεί ότι παραβίασε τον νόμο περί αρχείων;

Ένας άλλος νόμος που μπορεί να εμπλέκεται από την έρευνα του FBI είναι αυτός που απαγορεύει την εσκεμμένη απόκρυψη, αφαίρεση ή ακρωτηριασμό κυβερνητικών αρχείων. Ο νόμος αυτός απειλεί ως ποινή τον αποκλεισμό «από την κατοχή οποιουδήποτε αξιώματος υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου αυτού και τη δυνατότητά του να εφαρμοστεί σε μια προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, εάν καταδικαστεί βάσει αυτού.

Επειδή το Σύνταγμα θέτει συγκεκριμένα προσόντα για το προεδρικό αξίωμα - και ορίζει μια ξεχωριστή διαδικασία μομφής για την έκπτωση των προέδρων από την κατοχή αξιώματος στο μέλλον - ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο δεν θα είχε την εξουσία να θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο που θα εφαρμοζόταν σε έναν υποψήφιο πρόεδρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FBIέρευναένταλμαειδήσεις τώραυπουργείο ΔικαιοσύνηςΝτόναλντ Τραμπ