Κόσμος|13.08.2022 08:40

Σαλμάν Ρουσντί: Ο συγγραφέας κινδυνεύει να χάσει την όραση στο ένα του μάτι - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης

Newsroom

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που υπέστη με μαχαίρι χθες Παρασκευή, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, Άντριου Γουάιλι.

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει ταυτοποιήσει τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και τον μαχαίρωσε στον λαιμό, με τον 75χρονο συγγραφέα να σωριάζεται στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Βίντεο από την επίθεση


Οι «Σατανικοί Στίχοι»

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Οι απειλές θανάτου και η επικήρυξη οδήγησαν τον Ρούσντι να κρυφτεί κάτω από ένα πρόγραμμα προστασίας της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο περιελάμβανε ένοπλη φρουρά όλο το 24ωρο. Ο Ρούσντι εμφανίστηκε μετά από εννέα χρόνια απομόνωσης και επανήλθε προσεκτικά σε περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, διατηρώντας συνολικά την ειλικρινή κριτική του στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Ο Index on Censorship, μια οργάνωση που προωθεί την ελεύθερη έκφραση, δήλωσε ότι συγκεντρώθηκαν χρήματα για να ενισχυθεί η αμοιβή για τη δολοφονία του μόλις το 2016, υπογραμμίζοντας ότι η φετφά για τον θάνατό του εξακολουθεί να ισχύει.

Το 2012, ο Ρούσντι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, «Joseph Anton», σχετικά με τον φετφά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που είχε χρησιμοποιήσει ο Ρούσντι όσο κρυβόταν.

Ο Ρούσντι έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του Μεσονυχτίου», που κέρδισε το βραβείο Booker το 1981, αλλά το όνομά του έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μετά τους «Σατανικούς στίχους».

Το Ίδρυμα Chautauqua, περίπου 55 μίλια νοτιοδυτικά του Μπάφαλο σε μια αγροτική γωνιά της Νέας Υόρκης, είναι γνωστό για τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το καλοκαίρι. Ο Rushdie έχει μιλήσει εκεί και στο παρελθόν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεπίθεση με μαχαίριΗΠΑΣαλμάν ΡούσντιΙράν