Κόσμος|14.08.2022 15:12

Φόβοι ότι έρχεται πλημμύρα βιβλικών διαστάσεων στην Καλιφόρνια: Σενάριο για ζημιές άνω του 1 τρισ. και για τεράστιες καταστροφές

Newsroom

Πολλοί Καλιφορνέζοι φοβούνται τον «Μεγάλο», αλλά μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζετε. Δεν είναι σεισμός. Και δεν είναι η τεράστια ξηρασία. Στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Μια γιγαντιαία πλημμύρα.

Έρχεται πλημμύρα βιβλικών διαστάσεων στην Καλιφόρνια;

Νέα μελέτη του Science Advances, την οποία επικαλείται το CNN, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη διπλασιάσει τις πιθανότητες να συμβεί μια καταστροφική πλημμύρα στην Καλιφόρνια τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Και οι ειδικοί λένε ότι θα είναι κάτι που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ κανένας.

Ο Daniel Swain, κλιματολόγος του UCLA και ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, περιγράφει μια μεγα-πλημμύρα ως «ένα πολύ σοβαρό πλημμυρικό γεγονός σε μια ευρεία περιοχή που έχει τη δυνατότητα να επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία των περιοχών που επηρεάζονται». Είπε ότι μια μεγα-πλημμύρα είναι παρόμοια με τις πλημμύρες 1.000 ετών που παρατηρήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή του Σεντ Λούις και στο Κεντάκι, αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, όπως ολόκληρη η πολιτεία της Καλιφόρνια.

Αυτές οι τεράστιες πλημμύρες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μετέτρεπαν τις πεδινές περιοχές της Καλιφόρνιας σε μια «απέραντη εσωτερική θάλασσα», μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν μια φορά στη ζωή στην πολιτεία. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα αυτών των καταστροφικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν περισσότερο κάθε 25 έως 50 χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή υπερφορτώνει τα γεγονότα έντονης βροχόπτωσης, κάνοντας τις αστραπιαίες πλημμύρες να συμβαίνουν πιο τακτικά, όπως έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές αυτό το καλοκαίρι στο ανατολικό Κεντάκι, στο Σεντ Λούις και ακόμη και στο Εθνικό Πάρκο Death Valley της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια είναι επιρρεπής σε αυτές τις πλημμύρες από ατμοσφαιρικούς ποταμούς φυσικά, και μεγάλες πλημμύρες από αυτές έχουν συμβεί και στο παρελθόν - αλλά η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τους τόνους, και εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Η περιοχή με τη μεγαλύτερη καταστροφή θα ήταν η Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Σακραμέντο, Φρέσνο και Μπέικερσφιλντ, προβλέπουν οι συντάκτες της μελέτης. Η Κεντρική Κοιλάδα, που έχει περίπου το μέγεθος του Βερμόντ και της Μασαχουσέτης μαζί, παράγει το ένα τέταρτο της προμήθειας τροφίμων της χώρας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Μια πλημμύρα με το μέγεθος που θα γέμιζε αυτή την κοιλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι η πιο ακριβή γεωφυσική καταστροφή μέχρι σήμερα, με κόστος πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε απώλειες και καταστροφή των πεδινών περιοχών της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων των κομητειών Λος Άντζελες και Όραντζ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό θα ήταν περισσότερο από 5 φορές το κόστος του τυφώνα Κατρίνα, της πιο δαπανηρής σήμερα καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ. «Ένα τέτοιο πλημμυρικό γεγονός στη σύγχρονη Καλιφόρνια θα ξεπερνούσε πιθανότατα κατά πολύ τις ζημιές από έναν σεισμό μεγάλου μεγέθους», έδειξε η μελέτη.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη φάση μιας σειράς τριών τμημάτων που μελετούν τις επιπτώσεις ενός μελλοντικού γεγονότος μεγαλοπλημμύρας στην Καλιφόρνια. Οι επόμενες δύο φάσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.

«Τελικά, ένας από τους στόχους μας δεν είναι μόνο να κατανοήσουμε επιστημονικά αυτά τα γεγονότα, αλλά είναι επίσης να βοηθήσουμε την Καλιφόρνια να προετοιμαστεί γι' αυτά», δήλωσε ο Swain. «Το θέμα είναι το πότε και όχι το αν θα συμβεί (η μεγα-πλημμύρα)».

ξηρασίαειδήσεις τώραΚαλιφόρνια