Κόσμος|22.08.2022 14:45

Νέοι διορισμοί σε «ευαίσθητες» αποστολές στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις, μέσα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται κι η Ελλάδα και η Κύπρος, διόρισε με προεδρικό διάταγμα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με προεδρικό διάταγμα, ο αντιναύαρχος Μπουράκ Ακτσάι, διορίστηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελλάδας-Κύπρου και Ναυτιλίας-Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου, «η σημασία της οποίας έχει αυξηθεί λόγω της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει η εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου επικεφαλής θα είναι η ενασχόλησή του με χρόνια ζητήματα όπως η Κύπρος, η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR). Τα θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι:

  • Να οργανώνει δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και να εκτελεί τις δραστηριότητες αυτές σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών.
  • Να οργανώνει, να συντονίζει και να πραγματοποιεί συναντήσεις με στόχο το διάλογο ανάμεσα σε στρατιωτικούς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
  • Να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα κύρια ζητήματα σε θάλασσα και αέρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
  • Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τους εξοπλισμούς και τις υποδομές.
  • Να λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαβρώσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. 

Αντίστοιχα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε και τον επικεφαλής στη Διεύθυνση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για τη Συρία Αρσλάν. Η διεύθυνση είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς, Πηγή Ειρήνης και Ασπίδα της Άνοιξης. Επικεφαλής αυτής της διοίκησης, η οποία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των νέων εξελίξεων στη Συρία, ορίστηκε ο αρχηγός του επιτελείου της Δεύτερης Στρατιάς, υποστράτηγος Σελαμί Αρσλάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚύπροςδιορισμοίΕλλάδα